Volg Gatsby

8 slechte gewoontes die je auto slopen


Een auto onderhouden is nog niet zo gemakkelijk als het lijkt. Want door een paar simpele foutjes voorkom je dat je bolide uiteindelijk uitgroeit tot gammele oldtimer. Dit zijn de meest voorkomende manieren waarop mensen hun auto ruïneren.

01 Het negeren van de handrem 

Handrem

Zelfs als je op een vlakke ondergrond staat geparkeerd, is dat nog steeds reden om de handrem te gebruiken. Dit voorkomt namelijk dat het gehele gewicht van de auto op z’n plaats wordt gehouden door een klein stukje metaal in de versnellingsbox. Dit stukje, ook wel bekend als de ‘parking pawl’ is slechts zo groot als een vinger en gaat naar verloop van tijd stuk. Gebruik voor de zekerheid dus altijd uw handrem! 

 

02 Rijden met weinig benzine 

Fuel

Velen kennen het probleem: er zit niet zoveel benzine meer in de tank maar het is onnodig om hem helemaal vol te gooien. In plaats daarvan gooit u er €20 in. Fout! Een volle(re) tank voorkomt namelijk dat uw brandstofsysteem langzamerhand erodeert. Veel brandstofpompen blijven gekoeld vanwege de benzine in de tank, waardoor ze minder snel vervangen hoeven te worden. 

 

03 Abrupt schakelen van z’n achteruit naar z’n vooruit 

Als je achteruit uit een parkeerplaats rijdt en je hebt haast, kun je de gewoonte hebben om de versnellingspook iets te rap in z’n vooruit te zetten. Op zich niet zo’n slecht idee, maar over tijd is dit plotselinge schakelen funest voor de aandrijflijn. Het is gezonder voor je bolide om tot een complete stop te komen alvorens je schakelt. 

 

04 De motor laten opwarmen - en veel gas geven - voordat u gaat rijden 

Uw auto een paar minuten laten warmdraaien alvorens je gaat rijden, zou de motor wonderen doen. Het helpt om de olie over de motor te distribueren en om de motorolie op temperatuur te krijgen. Gas geven terwijl de auto warmdraait is echter geen aanrader. Toeren draaien op een koude motor zorgt namelijk voor abrupte temperatuurverschillen die frictie kunnen veroorzaken in de onderdelen. Het advies: 1 minuutje warmdraaien zonder al te veel gas te geven. 

 

05 De versnellingspook als armsteuntje gebruiken 

Stickshift

Wie een handmatig geschakelde auto rijdt, vindt het doorgaans fijn om tijdens het schakelen zijn hand te laten rusten op het pookje. Lijkt onschuldig, maar het blijkt dat deze gewoonte spanning kan veroorzaken in de tandwielen van de transmissie, waardoor deze eerder aan vervanging toe is. Bovendien is het ook veel veiliger om beide handen aan het stuur te houden. 

 

06 Het mishandelen van de koppeling 

Veel automobilisten maken zich er schuldig aan: de koppeling inhouden terwijl u wacht tot het stoplicht op groen springt. Ook met filerijden is dit een veelvoorkomende ‘move’. Echter, het ingedrukt houden van de koppeling zorgt voor continue frictie tussen de koppeling en transmissie, waardoor beide onderdelen eerder slijten. Voortaan dus gewoon even naar neutraal schakelen en de koppeling loslaten! 

 

07 Te veel gewicht in de auto 

Packed

Hoe meer een auto weegt, des te meer druk er op de aandrijving, veringen en remmen komt te staan. Ook in het benzinegebruik is een toename aan gewicht terug te zien. Houd je auto dus zo licht mogelijk. Dat betekent niet dat je zware onderdelen als de airco uit uw bak moet slopen, maar het verwijderen van onnodige troep kan al een groot verschil maken. Vooral op de lange termijn kun je zo een hoop brandstof en onderhoudskosten besparen. 

 

08 Bergafwaarts rijden op de remmen 

Een van de meest veelvoorkomende fouten die jonge Nederlandse automobilisten maken wanneer ze eens in het bergachtige buitenland zijn. Ze remmen wanneer ze bergafwaarts rijden. Dit kan er na verloop van tijd voor zorgen dat de remmen oververhit raken of het zelfs helemaal begeven. Het advies: rem altijd af op de motor door de auto in lage versnelling van de berg te laten rollen. Door de natuurlijke decompressie blijft de auto op een veilige snelheid rollen. 

Meer Leren
Advocado, púúzel en andere woorden die je nooit meer verkeerd mag uitspreken
28/04/2017   Door Mirjam van den Broeke
Omdat het een beetje onnozel overkomt.
Dit onderzoek zegt dat het gezonder is om na 10.00 uur te beginnen met werken
28/04/2017   Door Elle
En dat je vier werkdagen zou moeten hebben, in plaats van vijf. Hell yeah!
Deze 52 woorden zullen Willem-Alexander en Máxima nóóit gebruiken.
27/04/2017   Door Mirjam van den Broeke
Want zo heurt het niet. Gebakjes zijn taartjes, een japon is een jurk. Dit zijn 52 woorden die Willem-Alexander, Máxima en andere leden van de Koninklijke familie nooit zullen gebruiken.
Wetenschappelijk bewezen: Het oudste kind is het slimst
27/04/2017   Door Mirjam van den Broeke
Geinig nieuws waar je je jongere broer of zus mee om de oren kunt slaan tijdens een familie-etentjes
Door deze truc word je alerter dan van een kop koffie
26/04/2017

Kan je geen koffie meer zien? Dit duurt maar tien minuten en is veel effectiever. 

Doe de test: Ben jij een psychopaat?
26/04/2017   Door Femke Kamps
Het is de officiële test van psychologen.
Dingen die je beter niet kunt eten voordat je gaat slapen
24/04/2017   Door Women's Health
Voor een betere nachtrust en een rustigere maag.
5 redenen waarom gamen heel gezond voor je is
23/04/2017   Door Mirjam van den Broeke
Dit artikel wil je laten lezen aan je vriendin die het maar niks vindt dat jij steeds Call of Duty speelt.
Waarom je je kind nooit in deze houding zou moeten laten zitten
23/04/2017   Door Mirjam van den Broeke
Het lijkt onbelangrijk, maar het kan op lange termijn allemaal kwalijke gevolgen hebben.