Volg Gatsby

De 6 on-sexy regels die nodig zijn om heel rijk te worden


Wie deze regels naleeft, komt er wel.

Maar liefst 20 jaar lang bestudeerde auteur Thomas Stanley het wel en wee van miljonairs, hun gewoonten en patronen. Hij bundelde zijn onderzoeksresultaten in de recent verschenen bestseller The Millionaire Next Door. En daaruit blijkt dat de praktische stappen naar superrijkdom helemaal niet zo exotisch zijn als vaak wordt gedacht. 

Kort door de bocht is het boek samen te vatten in vijf lijfspreuken: 

 

01 Denk op de lange termijn 

De-tien-levenslessen-van-Warren-Buffett_crop1000x500

Als je kijkt naar Warren Buffett, merk je dat hij het ideale voorbeeld is voor iemand die zijn vermogen door de jaren heen accumuleerde. De op twee na rijkste man ter wereld begon bescheiden, maar wist zijn vermogen ieder decennium haast exponentieel te vergroten. 

 

- $20.000 op 20-jarige leeftijd

- $1 miljoen op 30-jarige leeftijd

- $25 miljoen op 40-jarige leeftijd

- $350 miljoen op 50-jarige leeftijd

- $3.8 miljard op 60-jarige leeftijd

- $36 miljard op 70-jarige leeftijd

- $55 miljard by age 80

 

Vandaag de dag is Buffett 86 jaar oud en goed voor $73 miljard. 

Volgens Stanley spelen er een hoop factoren een rol in het verwerven van zulke grote bedragen. Maar het is volgens de schrijver vooral zaak om vanaf jonge leeftijd te beginnen met investeren. Zo vergroot je de kans op een megavermogen zoals dat van Buffett. 

Deze langetermijn-strategie moet je niet alleen toepassen op je inkomsten maar ook op je uitgaven. Je telefoonabonnement moet je niet beschouwen als een uitgave van ‘slechts’ €60 per maand, maar als een bedrag van €720 dat je jaarlijks van jezelf steelt. En maar liefst €7.200 per decennium. Het is toch schandalig! 

Bereken je wekelijkse uitgaven dus vooral op de lange termijn door ze te vermenigvuldigen met x752 (over 10 jaar tijd) en je maandelijkse uitgaven met x173. Dit helpt je om van nutteloos spendeergedrag af te komen. 

 

02 Leef (ruim) onder je stand 

Misschien wel de belangrijkste regel aller tijden. Dit is wat Stanley hierover schreef: 

Twenty years ago we began studying how people became wealthy. Initially, we did it just as you might imagine, by surveying people in so-called upscale neighborhoods across the country. In time, we discovered something odd. Many people who live in expensive homes and drive luxury cars do not actually have much wealth. Then we discovered something even odder: Many people who have a great deal of wealth do not even live in upscale neighborhoods.

Ha! Dat is opmerkelijk. Mensen die met hun weelde te koop lopen schijnen dus vaak minder rijk te zijn. Een essentieel kenmerk van de echte miljardair is dan ook soberheid, met name in de periode van voordat hij zijn extreme rijkdom verwierf. 

Volgens Stanley zouden de meeste miljonairs van slechts 10% van hun inkomens leven. Alles wat ze bezitten - hun huis, hun auto’s en zelfs hun boot - zou niet boven die 10% uitkomen. Het is een denkwijze die je ook zou kunnen toepassen: alles is relatief tot je inkomen. 

 

03 Weet dat financiële onafhankelijkheid belangrijker is dan het pronken met je status

Kanye

Doe dus niet zoals veel mensen doen op Instagram. Pochen. Veel mensen die gebruik maken van het sociale medium zouden zelfs geld uitgeven dat ze niet hebben, puur om er goed uit te zien voor de rest. 

Neem bijvoorbeeld het concept van leasen. Als je een auto leaset, dan is dat meestal een teken dat je ‘m niet kunt veroorloven. En maar liefst 45% van mensen met luxe auto’s zou zijn dure bolide leasen. 

Maar het showen van een luxe levensstijl zou op lange termijn ook veel opleveren, zo is de heersende gedachte. Volgens Stanley zijn veel jonge mensen geïndoctrineerd met de opvatting dat ‘mensen die geld hebben het ook uitgeven’ en ‘als je je rijkdom niet laat zien, ben je ook niet rijk.’ Maar in werkelijkheid is dit natuurlijk volkomen onlogisch. 

Als voorbeeld grijpt Stanley Kanye West aan. 

 

Dit schreef West in 2012: 

 

Break records at Louis, ate breakfast at Gucci

[…]

You know, white people get money, don’t spend it

Or maybe they get money, buy a business

I’d rather buy 80 gold chains and go ign’ant!

 

En dit schreef hij vier jaar later: 

 

I write this to you my brothers while still 53 million dollars in personal debt… Please pray we overcome… This is my true heart…

— KANYE WEST (@kanyewest) February 14, 2016

 

Stop dus met doen alsof je rijk bent. Het is veel beter om daadwerkelijk rijk te zijn. 

 

04 Steek al je tijd, energie en geld in het opbouwen van een vermogen 

Gemiddeld steken miljonairs veel meer tijd in het plannen van hun toekomstige zakenbeslissingen. Eigenlijk is het heel logisch. Het opbouwen van welvaart is nauw gelieerd aan het bestuderen van welvaart en het toepassen van deze principes. 

De volgende quote illustreert deze mindset: 

 

They [Billionaires] write down everything. […] They physically write down everything. I remember one of them said to me “the dullest pencil will always remember more than the sharpest mind.”

[…] Usually what do they write? I noticed that they write how to save the most on taxes. They usually write that because tax codes change often and investments have certain tax benefits (or not).

They look at it like this, “Well I could put in my pocket $200 million a year. I could either go and start a new business, […] or how do I save 30–40% on taxes that I’m gonna have to pay away? I already have the money, why lose it?”

— Daymond John

 

Blijf dus leren, leren, en nog eens leren. Steek je tijd in manieren waarop je meer geld kunt verwerven of geld kunt besparen. Uiteindelijk kom je er wel. 

 

05 Zorg voor meerdere inkomstenbronnen 

Deze is vaak het moeilijkst voor de meesten.

Het komt neer op het reduceren van je risico’s. Als je van één salaris leeft, ben je riskant bezig, aldus Stanley: 

What is risk? Having one source of income. Employees are at risk. They have a single source of income. What about the entrepreneur who sells janitorial services to your employers? He has hundreds and hundreds of customers… hundreds and hundreds of sources of income.

Volgens James Altucher heeft de miljonair gemiddeld zeven inkomstenbronnen. Meestal zijn de inkomsten verdeeld over 1) het salaris, 2) winst uit onderneming, 3) huurinkomsten uit vastgoed, 4) royalties/patenten, 5) verkoop van kapitaal met winst, 6) dividend uit aandelen en 7) rente (van geld dat je aan anderen hebt geleend). 

De grootste kans op miljonairsschap is dus om eigen baas te zijn. Een salaris maakt immers niemand rijk. Althans, rijk misschien wel, maar niet financieel onafhankelijk. 

 

06 Kies een partner zonder spilzucht 

Spilzucht

Je partner is van grote invloed op je financiën. Er zijn een hoop gevallen geweest waarin iemand zijn miljoenen in een aantal jaar tijd zag verdampen omdat zijn partner een hyperconsument was. 

Dus als laatste les, zegt Stanley het volgende:

Most people will never become wealthy in one generation if they are married to people who are wasteful. A couple cannot accumulate wealth if one of its members is a hyperconsumer. This is especially true when one or both are trying to build a successful business.

Gerelateerd
'Alle tieners van nu zijn in 2050 miljonair (en 'slaven' doen het werk)'
22/12/2017   Door Stijn van Wonderen
Een mooi vooruitzicht.
14 manieren waarop rijken anders naar het leven kijken
29/07/2017   Door Stijn van Wonderen
F. Scott Fitzgerald stelde ruim negentig jaar geleden in zijn boek The Great Gatsby in een beroemde dialoog met Ernest Hemingway dat de rijken ‘anders’ zijn dan wij. Maar hoe denken ze anders dan wij over geld en het leven?
De 6 on-sexy regels die nodig zijn om heel rijk te worden
17/07/2017   Door Stijn van Wonderen
Wie deze regels naleeft, komt er wel.
Dit zijn de 7 ‘slechtste’ eigenschappen van rijke mensen
23/05/2017   Door Stijn van Wonderen
Doorgaans spreken we vol lof over de inventiviteit, het bekwame ondernemerschap en de royale vermogens van excentrieke miljonairs. Dit keer is het anders.
Lessen die we leerden door te reizen met een Nederlandse startup-miljonair: ‘wees bereid om hard te falen’
22/04/2017   Door Stijn van Wonderen
Op z’n 28ste had hij zijn eerste miljoen binnen door zijn bedrijfje te verkopen. Twee jaar later verkocht hij zijn tweede briljante idee - software voor banken - en was hij multimiljonair. Een maand lang trokken we met een Nederlandse startup-miljonair, die we toevallig tegen het lijf liepen, door Cambodja. Dit is wat we van hem opstaken.
Hoe een Braziliaanse miljonair zijn luxeleven verruilde voor filantropie
31/03/2017   Door Martijn Zeven
Mazzi Dumato (38) had het allemaal, een luxe leventje, dikke auto’s en mooie vrouwen. Na een bijna doodervaring en het ontmoeten van zijn droomvrouw besloot hij het allemaal anders te doen.
Dit waren de 10 domste loterijwinnaars ooit
28/03/2017   Door Stijn van Wonderen
De loterij winnen blijkt niet aan iedereen besteed.