Volg Gatsby

Dit is waarom je zoveel moet plassen van bier


En waarom je niet meer kunt stoppen als je eenmaal bent gegaan.

Een avondje doorzakken in de kroeg gaat gepaard met vele wc-bezoeken. De truc is dan ook om nóóit na je eerste biertje al te gaan, maar het op te houden. Want wie plast verliest, dan is het hek van de dam. Maar waarom moet je eigenlijk zo veel naar de wc van bier? En wat is dat toch met die eerste plasronde waarna je maar blijft gaan?

Allereerst de reden van dat vele plassen. Dat heeft te maken met ADH, het antidiuretisch hormoon wat over de vochtregulering in je nieren gaat. Dit hormoon zorgt ervoor dat niet al het vocht dat je binnenkrijgt meteen richting de blaas gaat. Het zet een deel ervan om in nuttige stoffen voor het lichaam en is dus de reden dat jij op een doorsnee dag niet leegloopt. Alcohol remt echter de aanmaak van ADH, waardoor dat wél gebeurt.

Lees ook: Ex-Tesla medewerker bedenkt het ultieme anti-kater drankje

Maar wat is dan de reden dat je van bier vaker moet plassen dan bijvoorbeeld van wijn? Daar zijn twee mogelijke oorzaken voor te noemen. Allereerst drink je van bier vaak meer dan van andere alcoholische dranken. Je glas is simpelweg groter en het hakt toch lekker weg. Ten tweede werkt meer koolzuur ook op de blaas, en zit er meer koolzuur in bier dan in wijn.

En de mythe rondom dat eerste biertje dan? Ten eerste duurt het even voordat-ie begint te werken in je lichaam. Hoe sneller je drinkt, hoe langer je volhoudt. En houd je langer vol, dan raakt het lichaam gewend aan de drang om te moeten, waardoor het gevoel wordt onderdrukt. Het daarna plassen, wat een enorme voldoening geeft, werkt dit effect dan ook weer dubbel en dwars tegen. Het gevolg: een blaas die continu aan je hoofd zeurt dat-ie weer moet.

Lees ook: Trending over de hele wereld: bier-yoga

Het vele plassen is dan ook medeplichtig aan je kater – je droogt na al die toiletbezoeken aardig uit. Helaas is er geen ontkomen aan dit hele fenomeen. Sterker nog, je kunt het uithoudingsvermogen van je blaas beter niet testen. Je plas ophouden kan leiden tot incontinentie en dan ben je verder van huis. Het enige wat je kan redden bij het bier drinken is een glaasje minder. En water tussen de alcohol door. Jammer dan. 


Gerelateerd
Word je in de zon eigenlijk sneller dronken?
19/05/2018   Door Caroline Westendorp
Dat ligt eraan.
Utrecht krijgt haar allereerste biergarten
12/05/2018   Door Redactie Esquire
Lees hier alle ins en outs.
Roze ijs met Liefmans-biersmaak: het bestaat en we willen het
28/04/2018   Door Caroline Westendorp
Het ijs wordt in deze stad gemaakt.
Elk extra biertje verkort je leven met 15 minuten
16/04/2018   Door Redactie Esquire
Hier moeten we even van bijkomen.
Freddy Heineken gebruikte deze briljante marketingtruc, en nu drinkt de hele wereld Heineken bier
29/03/2018   Door Mr. Gatsby
Een effectieve marketingcampagne hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Dat wist ook biermagnaat Freddy Heineken. Toen hij zijn biermerk naar Amerika wilde uitrollen, bedacht hij zelf een ludieke marketingstrategie.
5 redenen waarom de bierdrinkende vrouw het aantrekkelijkst is
24/03/2018   Door Jonathan van Noord
Laten we vooropstellen: het is een vrouw met smaak.
Bierdrinkers zijn (wetenschappelijk gezien) de meest relaxte mensen
07/03/2018   Door Stan Marks
En whiskydrinkers zijn huilebalken.
Dit hotel heeft een biertap in elke kamer
25/02/2018   Door Redactie Esquire
De ultieme overnachting voor iedere bierliefhebber.
Wetenschap: bier werkt beter tegen pijn dan paracetamol
22/02/2018   Door Mr. Gatsby
Weer een mooi excuus om vaker naar de kroeg te gaan.