Volg Gatsby

Dit zijn 8 slechte gewoontes die je auto slopen


Een auto onderhouden is nog niet zo gemakkelijk als het lijkt. Want door een paar simpele foutjes voorkom je dat je bolide uiteindelijk uitgroeit tot gammele oldtimer. Dit zijn de meest voorkomende manieren waarop mensen hun auto ruïneren.

01 Het negeren van de handrem 

Handrem

Zelfs als je op een vlakke ondergrond staat geparkeerd, is dat nog steeds reden om de handrem te gebruiken. Dit voorkomt namelijk dat het gehele gewicht van de auto op z’n plaats wordt gehouden door een klein stukje metaal in de versnellingsbox. Dit stukje, ook wel bekend als de ‘parking pawl’ is slechts zo groot als een vinger en gaat naar verloop van tijd stuk. Gebruik voor de zekerheid dus altijd uw handrem! 

 

02 Rijden met weinig benzine 

Fuel

Velen kennen het probleem: er zit niet zoveel benzine meer in de tank maar het is onnodig om hem helemaal vol te gooien. In plaats daarvan gooit u er €20 in. Fout! Een volle(re) tank voorkomt namelijk dat uw brandstofsysteem langzamerhand erodeert. Veel brandstofpompen blijven gekoeld vanwege de benzine in de tank, waardoor ze minder snel vervangen hoeven te worden. 

 

03 Abrupt schakelen van z’n achteruit naar z’n vooruit 

Als je achteruit uit een parkeerplaats rijdt en je hebt haast, kun je de gewoonte hebben om de versnellingspook iets te rap in z’n vooruit te zetten. Op zich niet zo’n slecht idee, maar over tijd is dit plotselinge schakelen funest voor de aandrijflijn. Het is gezonder voor je bolide om tot een complete stop te komen alvorens je schakelt. 

 

04 De motor laten opwarmen - en veel gas geven - voordat u gaat rijden 

Uw auto een paar minuten laten warmdraaien alvorens je gaat rijden, zou de motor wonderen doen. Het helpt om de olie over de motor te distribueren en om de motorolie op temperatuur te krijgen. Gas geven terwijl de auto warmdraait is echter geen aanrader. Toeren draaien op een koude motor zorgt namelijk voor abrupte temperatuurverschillen die frictie kunnen veroorzaken in de onderdelen. Het advies: 1 minuutje warmdraaien zonder al te veel gas te geven. 

 

05 De versnellingspook als armsteuntje gebruiken 

Stickshift

Wie een handmatig geschakelde auto rijdt, vindt het doorgaans fijn om tijdens het schakelen zijn hand te laten rusten op het pookje. Lijkt onschuldig, maar het blijkt dat deze gewoonte spanning kan veroorzaken in de tandwielen van de transmissie, waardoor deze eerder aan vervanging toe is. Bovendien is het ook veel veiliger om beide handen aan het stuur te houden. 

 

06 Het mishandelen van de koppeling 

Veel automobilisten maken zich er schuldig aan: de koppeling inhouden terwijl u wacht tot het stoplicht op groen springt. Ook met filerijden is dit een veelvoorkomende ‘move’. Echter, het ingedrukt houden van de koppeling zorgt voor continue frictie tussen de koppeling en transmissie, waardoor beide onderdelen eerder slijten. Voortaan dus gewoon even naar neutraal schakelen en de koppeling loslaten! 

 

07 Te veel gewicht in de auto 

Packed

Hoe meer een auto weegt, des te meer druk er op de aandrijving, veringen en remmen komt te staan. Ook in het benzinegebruik is een toename aan gewicht terug te zien. Houd je auto dus zo licht mogelijk. Dat betekent niet dat je zware onderdelen als de airco uit uw bak moet slopen, maar het verwijderen van onnodige troep kan al een groot verschil maken. Vooral op de lange termijn kun je zo een hoop brandstof en onderhoudskosten besparen. 

 

08 Bergafwaarts rijden op de remmen 

Een van de meest veelvoorkomende fouten die jonge Nederlandse automobilisten maken wanneer ze eens in het bergachtige buitenland zijn. Ze remmen wanneer ze bergafwaarts rijden. Dit kan er na verloop van tijd voor zorgen dat de remmen oververhit raken of het zelfs helemaal begeven. Het advies: rem altijd af op de motor door de auto in lage versnelling van de berg te laten rollen. Door de natuurlijke decompressie blijft de auto op een veilige snelheid rollen. 

Gerelateerd
Dit zijn 8 slechte gewoontes die je auto slopen
31/10/2017   Door Stijn van Wonderen
Een auto onderhouden is nog niet zo gemakkelijk als het lijkt. Want door een paar simpele foutjes voorkom je dat je bolide uiteindelijk uitgroeit tot gammele oldtimer. Dit zijn de meest voorkomende manieren waarop mensen hun auto ruïneren.
Zo vermaakt Afrojack zich tijdens de Gumball 3000 (video's)
07/07/2017   Door Paul van Riessen
Wat doe je als je in een LaFerrari Aperta van €5 miljoen zit met een horde toeschouwers om je heen? Dan draai je doodleuk en ijskoud even wat donuts. Tenminste: als je Afrojack heet en aan de roemruchte Gumball 3000 meedoet.
Dit is de duurste nieuwe auto aller tijden - en er is er slechts 1 van
03/06/2017   Door Stijn van Wonderen
Rolls-Royce onthulde onlangs één van zijn speciaalste creaties ooit. De luxe wagen zou te boek staan als de duurste nieuwe auto ooit. Maar zelfs als je het prijskaartje van meerdere miljoenen kunt betalen, zul je hem waarschijnlijk nooit rijden.
Filmpje: deze frisdrankautomaat levert geen blikjes maar Ferrari's en Maserati's
17/05/2017   Door Martijn Zeven
Handig, voor als je ineens zin krijgt in een luxewagen.
Zwitser vindt per toeval 12 peperdure oldtimers onder zijn kasteel
03/04/2017   Door Jonathan van Noord
En ze worden in mei in België verkocht.
Dit zijn de 9 meest opmerkelijke auto-ongelukken van the rich and famous
01/04/2017   Door Redactie Quote
Niet iedereen kan omgaan met meer een hoop pk's onder zijn kont. Dat geldt ook voor de volgende brokkenpiloten.