Volg Gatsby

Harvard professoren: 'Buitengalactische radiogolven kunnen duiden op ruimtereizende aliens'


Zouden die mysterieuze snelle radiogolven afkomstig kunnen zijn van een apparaat ter grootte van een planeet, die zijn alien ruimteschip van power voorziet?

Fast radio bursts (FRB) vormen misschien wel de meest mysterieuze fenomeen in de cosmos. Eerder dit jaar verklaarden astronomen dat ze voor het eerst zo'n FRB hadden gepinpoint, in een kleine groep sterren drie miljard lichtjaren verderop. Deze intense explosies van radiogolven duren maar een tot vijf milliseconde, en hebben de astronomen voor een groot raadsel gesteld, sinds ze ze in 2007 voor het eerst gewaar werden. 

De gangbare theorieën suggereren dat FRB's afkomstig zijn van extreem volatiele cosmische gebeurtenissen, zoals materiaal dat uit een zwart gat schiet, de explosies van supernova's, of draaiende magnetars, die met hun extreem magnetische velden materiaal uit de omgeving aantrekken. Maar wetenschappers van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) hebben nu een veel spannendere theorie gelanceerd. Wat als die radiogolven nou eens geen natuurlijk fenomeen zijn, maar afkomstig zijn van een gigantisch kunstmatige ding dat wordt gebruikt om een buitenaards ruimteschip van stroom te voorzien? 

'Fast radio bursts are exceedingly bright given their short duration and origin at great distances, and we haven't identified a possible natural source with any confidence,' zei Harvard-professor Avi Loeb in een press release. 'An artificial origin is worth contemplating and checking.'

Het idee is dat FRB's afkomstig zijn van een gigantische buitenaardse energiecentrale, die wordt gebruikt om ruimteschepen aan te drijven door middel van lichtvlagen, conform de light sail theorie. De basis van die theorie: Een krachtige stoot licht kan een refecterend oppervlak in een vacuum in de ruimte aandrijven. Huidige menselijke light sail experimenten gebruiken het licht van de zon, maar wetenschappers zijn ook al bezig met het ontwikkelen van een wereldwijd systeem van lasers, die kleine nanoprobes kunnen aandrijven tot zo'n twintig procent van de snelheid van het licht. Deze technologie, die photonic propulsion heet, zou over twintig jaar een ruimtesonde naar Alpha Centauri kunnen sturen, het sterrenstelsel dat het dichtst bij ons is.

Wow.

(via Popular Mechanics)


Meer Leren
Is sperma eigenlijk veganistisch?
27/05/2018   Door Redactie Men's Health
Een vrij essentiële vraag, wel.
Dit is waarom Han Solo een voorbeeld is voor elke ondernemer
27/05/2018   Door Redactie Quote
Hij is uit, de Star Wars film waarin de boevige ondernemer Han Solo de hoofdrol speelt. Gatsby.nl keek en kwam vol inspiratie naar buiten.
'Baby's uit Limburg hebben vaker een aangeboren afwijking', aldus de wetenschap
27/05/2018   Door Caroline Westendorp
There's something in the water.
26 vreemde gewoontes van het Britse koningshuis
26/05/2018   Door Mr. Gatsby
Van bijzondere diëten tot verboden bordspelletjes. Het Britse koningshuis heeft meer regels dan je zou verwachten. Dit zijn de opmerkelijkste.
7 tips om beter in slaap te vallen met de hitte
26/05/2018

De hele nacht liggen woelen is geen optie.

Dit is de beste én allerlekkerste oplossing tegen hooikoorts
26/05/2018   Door Caroline Westendorp & Redactie Harper's Bazaar
Kijk, dat zijn nou eens berichten naar ons hart.
De reden waarom sommige mannen altijd overdrijven
26/05/2018   Door Lisanne Meeder
Wie van jouw vrienden is zo'n persoon?
Geeft muziek jou soms kippenvel? Dit zegt het over je
26/05/2018   Door Christine van Spankeren
Je zou dan wel eens een bijzonder stel hersenen kunnen hebben.
Wat hoor jij: 'Brainstorm' of 'Green Needle'?
25/05/2018   Door Redactie Cosmopolitan
Dit is de nieuwe Yanny of Laurel.