Volg Gatsby

Mensen die regelmatig lezen zijn aardiger dan mensen die dat niet doen


30 minuten lezen per dag zou niet alleen je levensduur verlengen, het zou je ook nog eens aardiger maken.

Lees ook: Wie 30 minuten leest per dag, wordt veel ouder

Zoals Voltaire eens treffend schreef: 'Laissez lire, et laissez danser; ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde.' In het Nederlands komt dat neer op: 'Laat ons lezen, en laat ons dansen; deze twee plezierigheden zullen de wereld nooit kwaad doen.' En zo is het maar net.

Goed. Over dat lezen: nieuw onderzoek dat team Kingston University heeft gedaan onder 123 mensen laat zien dat Voltaire hartstikke gelijk heeft en dat mensen die graag een boek mogen lezen een groter empathisch vermogen hebben dan mensen die dat niet graag doen.

'Exposure to fiction relates to a range of empathetic abilities,' aldus onderzoekers tijdens de British Psychological Society conferentie in Brighton vorige week. 'Engaging with fictional prose and comedy in particular could be key to enhancing people's empathetic abilities.'

Deelnemers aan het onderzoek werden gevraagd naar hun voorkeuren voor boeken, televisieprogramma's en toneelstukken. Voorts werden de sociale vaardigheden getest. Fans van fictie schijnen een positiever sociaal gedrag te vertonen, liefhebbers van drama en romantiek zijn uitblinkers in empathie. Degenen die 't liefst experimentele boeken lezen zien alternatieve perspectieven op situaties en omstandigheden en de lolbroeken die in komische literatuur duiken kunnen zich het best verplaatsen in de ander.

Kortom: lezen is goed voor je - en voor de mensen in je omgeving. Jij blij dat Bazaar een boekenpanel heeft dat elke week een parel uitlicht!


TAGS

Meer Leren
Is de schil van elke pompoen eetbaar?
16/01/2018   Door Elle Eten
Oeps! Blijkbaar niet...
Met je moeder chillen zorgt dat ze langer en beter leeft, volgens onderzoek
16/01/2018   Door Nathalie van Meurs
Toch maar even je moeder te eten vragen dit weekend.
Alle wijze dingen die Meghan Markle ooit over liefde heeft gezegd
16/01/2018   Door Kayleigh Roberts
'Spelletjes spelen kan leuk zijn, maar als het erop aankomt en het gaat om de persoon met wie je de rest van je leven wilt delen, is dat niet degene met wie je spelletjes wil spelen.'
Dit is waarom mensen vreemdgaan, volgens 500 vreemdgangers
16/01/2018   Door Nathalie van Meurs
Het is niet altijd een teken van een slechte relatie.
7 online vaardigheden waarover elke man moet beschikken
15/01/2018   Door Mr. Gatsby
Je kent wellicht de stoere mannen-handleidingen over hoe je een auto uit de modder trekt, hout hakt en vuur maakt, maar het is verdomme 2018. Je leeft óók online. Daarom: zo word je een betere man op het internet (of, omdat jullie van lijstjes houden: de 7 online vaardigheden die elke man moet hebben)
Dit zijn de 5 grootste nadelen van heel erg aantrekkelijk zijn
15/01/2018   Door Stijn van Wonderen
Wie er een beetje knap uitziet, heeft altijd de halve wereld al aan z'n voeten, althans dat dachten we. Volgens Amerikaanse psychologen kent woest aantrekkelijk zijn namelijk een aantal onverwachte schaduwzijden.
Volgens de wetenschap zijn dit de 4 typen dronken mensen
15/01/2018
In welke herken jij jezelf het meest?
6 opmerkelijke feiten over het drinken van water
15/01/2018   Door Mr. Gatsby
Want is het wel waar dat water uit de fles gezonder is dan kraanwater? En val je af van water drinken. Hierbij een aantal mythes en fabels ontkracht.
Bewezen: je moeder is je beste vriendin ooit
15/01/2018   Door Cosmopolitan NL
De wetenschap toont aan dat je moeder en jij NTB (mam, dat betekent: niet te breken) zijn.