Volg Gatsby

Mensen die regelmatig lezen zijn aardiger dan mensen die dat niet doen


30 minuten lezen per dag zou niet alleen je levensduur verlengen, het zou je ook nog eens aardiger maken.

Lees ook: Wie 30 minuten leest per dag, wordt veel ouder

Zoals Voltaire eens treffend schreef: 'Laissez lire, et laissez danser; ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde.' In het Nederlands komt dat neer op: 'Laat ons lezen, en laat ons dansen; deze twee plezierigheden zullen de wereld nooit kwaad doen.' En zo is het maar net.

Goed. Over dat lezen: nieuw onderzoek dat team Kingston University heeft gedaan onder 123 mensen laat zien dat Voltaire hartstikke gelijk heeft en dat mensen die graag een boek mogen lezen een groter empathisch vermogen hebben dan mensen die dat niet graag doen.

'Exposure to fiction relates to a range of empathetic abilities,' aldus onderzoekers tijdens de British Psychological Society conferentie in Brighton vorige week. 'Engaging with fictional prose and comedy in particular could be key to enhancing people's empathetic abilities.'

Deelnemers aan het onderzoek werden gevraagd naar hun voorkeuren voor boeken, televisieprogramma's en toneelstukken. Voorts werden de sociale vaardigheden getest. Fans van fictie schijnen een positiever sociaal gedrag te vertonen, liefhebbers van drama en romantiek zijn uitblinkers in empathie. Degenen die 't liefst experimentele boeken lezen zien alternatieve perspectieven op situaties en omstandigheden en de lolbroeken die in komische literatuur duiken kunnen zich het best verplaatsen in de ander.

Kortom: lezen is goed voor je - en voor de mensen in je omgeving. Jij blij dat Bazaar een boekenpanel heeft dat elke week een parel uitlicht!


TAGS

Meer Leren
Taalgebruik volgens de elite: zo hoor je er toch een beetje bij
23/07/2017   Door Caroline Westendorp
Het is íjskast, niet koelkast.

'Armelui vallen eerder op grote borsten'
22/07/2017   Door Stijn van Wonderen
Goed nieuws voor vrouwen met bescheiden borsten. Die hebben namelijk grotere kans om een rijke stinkerd aan de haak te slaan. In recent gepubliceerd onderzoek wordt duidelijk dat er een correlatie is tussen het vermogen van de man en zijn voorkeur voor borstomvang.
Dit zijn de aantrekkelijkste lippen volgens de wetenschap
22/07/2017   Door Elle & Heather Finn
De uitslag is heel verrassend.
Dit is de geilste schildpad op aarde
22/07/2017   Door Esquire & Mirjam van den Broeke
Hij heet Diego, heeft honderden nakomelingen en is de redder van zijn soort.
Waarom het faken van een glimlach zo extreem goed in je voordeel werkt
22/07/2017   Door Stijn van Wonderen
We zouden allemaal meer moeten lachen op de werkvloer. Dat schijnt namelijk bij te dragen aan je succes en je gezondheid.
Onderzoek: Rijken hebben minder oog voor het 'normale volk'
22/07/2017   Door Stijn van Wonderen
Dit is waarom ze ons niet zien staan.
Wow. Zo anders is het schoonheidsideaal in verschillende landen
20/07/2017   Door Stijn van Wonderen
We mogen dan steeds meer afstevenen op een globale samenleving, maar onderling verschillen onze culturen nog enorm. Zo ook wat betreft ons beeld van de perfecte vrouw.
Waarom Boeing-vliegtuigen altijd beginnen en eindigen met het getal 7
20/07/2017   Door Stijn van Wonderen
707, 717, 727, 737, 747, 757, 767, 777 en 787. Heb je je ook altijd afgevraagd waarom de meeste vliegtuigen met het getal 7 beginnen en eindigen?
Reden voor een feestje: dit 'ongezonde' eten blijkt helemaal niet ongezond
19/07/2017   Door Redactie Harper's Bazaar
Zeer. Belangrijke. Informatie.