Volg Gatsby

Moet je je zorgen maken om die witte strepen in je kipfilet?


Als je dacht dat witte strepen op je kipfilet het gevolg zijn van de gestripte huid, dan heb je het mis. De waarheid is veel onguurder.

Een dierenactivistengroep wil dat je twee keer nadenkt voordat je een broodje kip koopt. Een nieuwe video van video van Compassion in World Farming wijst vleesliefhebbers erop dat de witte strepen op je kipfilet eigenlijk een teken zijn van een spieraandoening. Volgens een studie uit 2013 gepubliceerd in de Italian Journal of Animal Science, heeft je kipfilet veel meer vet dan proteïne door die aandoening. Research gepubliceerd in Poultry Science kwam in datzelfde jaar tot een soortgelijke conclusie: des te meer witte strepen de kipfilet had, des te meer vet en minder spiermassa het stukje vlees bevatte.

Misschien is het je al eens opgevallen toen je bij het vlees schap stond. De aandoening ziet eruit als witte striae die parallel lopen met de spier. Volgens een studie van de Universiteit van Arkansas en Texas A&M (2016), zijn de strepen toegenomen in de afgelopen jaren. Ruim 96% van de 285 gevogelte die zij testten hadden er last van. Wat belangrijk is om te weten is dat de strepen een negatief effect hebben op hoe goed de kip marineert en krimpt tijdens het koken.

1486053546-syn-del-1485987413-syn-wdy-1485978631-white-striping

A) Normale kipfilet, B) middelmatig en C) ernstige streepvorming

 

Risico's

De wetenschappers die het testten geloven dat het simpelweg te maken heeft met het feit dat er heel veel vraag is naar kop en die vraag alleen maar groeit. Doordat we niet zoveel geld willen betalen voor vlees, worden boeren gestimuleerd om grotere gevogelte in een kleine tijdsspanne te produceren.

Een woordvoerder van de Amerikaanse National Chicken Council vertelde Buzzfeed dat de witte strepen maar bij een "kleine percentage van al het kippenvlees" wordt gevonden en dat het geen "gezondheids-- of voedingsrisico vormt voor mensen".

Jaclyn London, een voedingsmanager bij de Good Housekeeping Institute, is het ermee eens dat kip nog steeds een gezonde keuze is. "Kip is - als het niet gepaneerd en gefrituurd is - een goede bron van slanke proteïne (die ook nog eens rijk in vitamine B, ijzer en vitamine B12 is)," zegt ze.

"Kijk altijd of er antibiotica in zit; onthoud dat je kip goed en op de juiste temperatuur moet bewaren in de koelkast of vriezer en dat je het goed moet koken; en vermijd kruisbesmetting terwijl je je maaltijd bereid."

Hmmm, wel goed nieuws dat het geen risico vormt. Maar misschien toch even zoeken naar kip zonder witte strepen (want minder vet en meer vleesmassa na het koken)!

Meer Leren
Deze 17 merknamen spreek je waarschijnlijk al je hele leven verkeerd uit
21/08/2017   Door Mirjam van den Broeke
Is het nou Porsj, of Por.sjuh?
Handig: Zo richt je je ijskast het efficiëntst in
21/08/2017   Door Elle Eten
Tijd voor een grote koelkastopruiming.
Dit zijn dé 10 manieren om aantrekkelijker over te komen, volgens de wetenschap
20/08/2017   Door Sjoerd Schokker
'Tip 3: lach minder'. Euh, wat?!
In hoeverre bepalen je genen eigenlijk je bouw?
20/08/2017   Door Redactie Women's Health
En nog belangrijker: hoe kun je daar invloed op uitoefenen?
Mensen die de sportschool haten, zijn een stuk intelligenter
20/08/2017   Door Kirsten Zwanenburg
Ha, vandaar.
De meest agressieve weggebruikers rijden in déze auto's
20/08/2017   Door Caroline Westendorp
Volgens een onderzoek trekt dit merk alleen maar aso's en snelheidsduivels aan.
Control freaks leven langer, aldus de wetenschap
20/08/2017   Door Caroline Westendorp
Welke neuroot mag jij vandaag heel blij maken met dit bericht?
Vrouwen in deze posities gaan het vaakst vreemd
20/08/2017   Door Caroline Westendorp
Ongeveer eenderde van de Nederlanders doet het.
Lekker ruiken? Eet meer groenten en fruit
19/08/2017   Door Elle Eten
'Een date vanavond? Eet dan vooral géén ui en knoflook,' zo wordt vaak gezegd. Maar klopt dat wel helemaal?