Volg Gatsby

Moet je je zorgen maken om die witte strepen in je kipfilet?


Als je dacht dat witte strepen op je kipfilet het gevolg zijn van de gestripte huid, dan heb je het mis. De waarheid is veel onguurder.

Een dierenactivistengroep wil dat je twee keer nadenkt voordat je een broodje kip koopt. Een nieuwe video van video van Compassion in World Farming wijst vleesliefhebbers erop dat de witte strepen op je kipfilet eigenlijk een teken zijn van een spieraandoening. Volgens een studie uit 2013 gepubliceerd in de Italian Journal of Animal Science, heeft je kipfilet veel meer vet dan proteïne door die aandoening. Research gepubliceerd in Poultry Science kwam in datzelfde jaar tot een soortgelijke conclusie: des te meer witte strepen de kipfilet had, des te meer vet en minder spiermassa het stukje vlees bevatte.

Misschien is het je al eens opgevallen toen je bij het vlees schap stond. De aandoening ziet eruit als witte striae die parallel lopen met de spier. Volgens een studie van de Universiteit van Arkansas en Texas A&M (2016), zijn de strepen toegenomen in de afgelopen jaren. Ruim 96% van de 285 gevogelte die zij testten hadden er last van. Wat belangrijk is om te weten is dat de strepen een negatief effect hebben op hoe goed de kip marineert en krimpt tijdens het koken.

1486053546-syn-del-1485987413-syn-wdy-1485978631-white-striping

A) Normale kipfilet, B) middelmatig en C) ernstige streepvorming

 

Risico's

De wetenschappers die het testten geloven dat het simpelweg te maken heeft met het feit dat er heel veel vraag is naar kop en die vraag alleen maar groeit. Doordat we niet zoveel geld willen betalen voor vlees, worden boeren gestimuleerd om grotere gevogelte in een kleine tijdsspanne te produceren.

Een woordvoerder van de Amerikaanse National Chicken Council vertelde Buzzfeed dat de witte strepen maar bij een "kleine percentage van al het kippenvlees" wordt gevonden en dat het geen "gezondheids-- of voedingsrisico vormt voor mensen".

Jaclyn London, een voedingsmanager bij de Good Housekeeping Institute, is het ermee eens dat kip nog steeds een gezonde keuze is. "Kip is - als het niet gepaneerd en gefrituurd is - een goede bron van slanke proteïne (die ook nog eens rijk in vitamine B, ijzer en vitamine B12 is)," zegt ze.

"Kijk altijd of er antibiotica in zit; onthoud dat je kip goed en op de juiste temperatuur moet bewaren in de koelkast of vriezer en dat je het goed moet koken; en vermijd kruisbesmetting terwijl je je maaltijd bereid."

Hmmm, wel goed nieuws dat het geen risico vormt. Maar misschien toch even zoeken naar kip zonder witte strepen (want minder vet en meer vleesmassa na het koken)!

Meer Leren
Waarom je nooit meer een drankje moet bestellen met citroenschijf
22/02/2018   Door Elle Eten & Mr. Gatsby
We vertellen je waarom je dit voortaan beter kunt laten.
Wetenschap: bier werkt beter tegen pijn dan paracetamol
22/02/2018   Door Mr. Gatsby
Weer een mooi excuus om vaker naar de kroeg te gaan.
16 vreemde feiten (over mensen) die onze wereld een stukje cooler maken
22/02/2018   Door Mr. Gatsby
It’s a very, very mad world.
Op deze leeftijd gaan mensen gemiddeld het vaakst vreemd
22/02/2018   Door Cosmopolitan NL
Hint: het is later dan je denkt.
Met dit salaris zijn mensen het gelukkigst (of in ieder geval de Vlamingen)
22/02/2018   Door Mr. Gatsby
Geld maakt wel degelijk gelukkig.
Zo ongezond is het echt om je mobiel te checken voordat je gaat slapen
22/02/2018   Door Mirjam van den Broeke
Wist je bijvoorbeeld dat je er dikker van wordt?
Deze woorden moet je mijden om intelligenter over te komen
22/02/2018   Door Stijn van Wonderen
Wie daadkrachtig en zonder stamelen spreekt, merkt dat hij veel slimmer en gedecideerder overkomt.
Vrouwen voelen zich niet aangetrokken tot mannen van deze leeftijd
22/02/2018   Door Men's Health
Iedereen heeft een houdbaarheidsdatum.
Zo kom je na het koken van die knoflookgeur aan je vingers af
21/02/2018   Door Nathalie van Meurs
Dit gaat het leven van elke amateur chef-de-cuisine veranderen.