Volg Gatsby

Moet je je zorgen maken om die witte strepen in je kipfilet?


Als je dacht dat witte strepen op je kipfilet het gevolg zijn van de gestripte huid, dan heb je het mis. De waarheid is veel onguurder.

Een dierenactivistengroep wil dat je twee keer nadenkt voordat je een broodje kip koopt. Een nieuwe video van video van Compassion in World Farming wijst vleesliefhebbers erop dat de witte strepen op je kipfilet eigenlijk een teken zijn van een spieraandoening. Volgens een studie uit 2013 gepubliceerd in de Italian Journal of Animal Science, heeft je kipfilet veel meer vet dan proteïne door die aandoening. Research gepubliceerd in Poultry Science kwam in datzelfde jaar tot een soortgelijke conclusie: des te meer witte strepen de kipfilet had, des te meer vet en minder spiermassa het stukje vlees bevatte.

Misschien is het je al eens opgevallen toen je bij het vlees schap stond. De aandoening ziet eruit als witte striae die parallel lopen met de spier. Volgens een studie van de Universiteit van Arkansas en Texas A&M (2016), zijn de strepen toegenomen in de afgelopen jaren. Ruim 96% van de 285 gevogelte die zij testten hadden er last van. Wat belangrijk is om te weten is dat de strepen een negatief effect hebben op hoe goed de kip marineert en krimpt tijdens het koken.

1486053546-syn-del-1485987413-syn-wdy-1485978631-white-striping

A) Normale kipfilet, B) middelmatig en C) ernstige streepvorming

 

Risico's

De wetenschappers die het testten geloven dat het simpelweg te maken heeft met het feit dat er heel veel vraag is naar kop en die vraag alleen maar groeit. Doordat we niet zoveel geld willen betalen voor vlees, worden boeren gestimuleerd om grotere gevogelte in een kleine tijdsspanne te produceren.

Een woordvoerder van de Amerikaanse National Chicken Council vertelde Buzzfeed dat de witte strepen maar bij een "kleine percentage van al het kippenvlees" wordt gevonden en dat het geen "gezondheids-- of voedingsrisico vormt voor mensen".

Jaclyn London, een voedingsmanager bij de Good Housekeeping Institute, is het ermee eens dat kip nog steeds een gezonde keuze is. "Kip is - als het niet gepaneerd en gefrituurd is - een goede bron van slanke proteïne (die ook nog eens rijk in vitamine B, ijzer en vitamine B12 is)," zegt ze.

"Kijk altijd of er antibiotica in zit; onthoud dat je kip goed en op de juiste temperatuur moet bewaren in de koelkast of vriezer en dat je het goed moet koken; en vermijd kruisbesmetting terwijl je je maaltijd bereid."

Hmmm, wel goed nieuws dat het geen risico vormt. Maar misschien toch even zoeken naar kip zonder witte strepen (want minder vet en meer vleesmassa na het koken)!

Meer Leren
Advocado, púúzel en andere woorden die je nooit meer verkeerd mag uitspreken
28/04/2017   Door Mirjam van den Broeke
Omdat het een beetje onnozel overkomt.
Dit onderzoek zegt dat het gezonder is om na 10.00 uur te beginnen met werken
28/04/2017   Door Elle
En dat je vier werkdagen zou moeten hebben, in plaats van vijf. Hell yeah!
Deze 52 woorden zullen Willem-Alexander en Máxima nóóit gebruiken.
27/04/2017   Door Mirjam van den Broeke
Want zo heurt het niet. Gebakjes zijn taartjes, een japon is een jurk. Dit zijn 52 woorden die Willem-Alexander, Máxima en andere leden van de Koninklijke familie nooit zullen gebruiken.
Wetenschappelijk bewezen: Het oudste kind is het slimst
27/04/2017   Door Mirjam van den Broeke
Geinig nieuws waar je je jongere broer of zus mee om de oren kunt slaan tijdens een familie-etentjes
Door deze truc word je alerter dan van een kop koffie
26/04/2017

Kan je geen koffie meer zien? Dit duurt maar tien minuten en is veel effectiever. 

Doe de test: Ben jij een psychopaat?
26/04/2017   Door Femke Kamps
Het is de officiële test van psychologen.
Dingen die je beter niet kunt eten voordat je gaat slapen
24/04/2017   Door Women's Health
Voor een betere nachtrust en een rustigere maag.
5 redenen waarom gamen heel gezond voor je is
23/04/2017   Door Mirjam van den Broeke
Dit artikel wil je laten lezen aan je vriendin die het maar niks vindt dat jij steeds Call of Duty speelt.
Waarom je je kind nooit in deze houding zou moeten laten zitten
23/04/2017   Door Mirjam van den Broeke
Het lijkt onbelangrijk, maar het kan op lange termijn allemaal kwalijke gevolgen hebben.