Volg Gatsby

Moet je je zorgen maken om die witte strepen in je kipfilet?


Als je dacht dat witte strepen op je kipfilet het gevolg zijn van de gestripte huid, dan heb je het mis. De waarheid is veel onguurder.

Een dierenactivistengroep wil dat je twee keer nadenkt voordat je een broodje kip koopt. Een nieuwe video van video van Compassion in World Farming wijst vleesliefhebbers erop dat de witte strepen op je kipfilet eigenlijk een teken zijn van een spieraandoening. Volgens een studie uit 2013 gepubliceerd in de Italian Journal of Animal Science, heeft je kipfilet veel meer vet dan proteïne door die aandoening. Research gepubliceerd in Poultry Science kwam in datzelfde jaar tot een soortgelijke conclusie: des te meer witte strepen de kipfilet had, des te meer vet en minder spiermassa het stukje vlees bevatte.

Misschien is het je al eens opgevallen toen je bij het vlees schap stond. De aandoening ziet eruit als witte striae die parallel lopen met de spier. Volgens een studie van de Universiteit van Arkansas en Texas A&M (2016), zijn de strepen toegenomen in de afgelopen jaren. Ruim 96% van de 285 gevogelte die zij testten hadden er last van. Wat belangrijk is om te weten is dat de strepen een negatief effect hebben op hoe goed de kip marineert en krimpt tijdens het koken.

1486053546-syn-del-1485987413-syn-wdy-1485978631-white-striping

A) Normale kipfilet, B) middelmatig en C) ernstige streepvorming

 

Risico's

De wetenschappers die het testten geloven dat het simpelweg te maken heeft met het feit dat er heel veel vraag is naar kop en die vraag alleen maar groeit. Doordat we niet zoveel geld willen betalen voor vlees, worden boeren gestimuleerd om grotere gevogelte in een kleine tijdsspanne te produceren.

Een woordvoerder van de Amerikaanse National Chicken Council vertelde Buzzfeed dat de witte strepen maar bij een "kleine percentage van al het kippenvlees" wordt gevonden en dat het geen "gezondheids-- of voedingsrisico vormt voor mensen".

Jaclyn London, een voedingsmanager bij de Good Housekeeping Institute, is het ermee eens dat kip nog steeds een gezonde keuze is. "Kip is - als het niet gepaneerd en gefrituurd is - een goede bron van slanke proteïne (die ook nog eens rijk in vitamine B, ijzer en vitamine B12 is)," zegt ze.

"Kijk altijd of er antibiotica in zit; onthoud dat je kip goed en op de juiste temperatuur moet bewaren in de koelkast of vriezer en dat je het goed moet koken; en vermijd kruisbesmetting terwijl je je maaltijd bereid."

Hmmm, wel goed nieuws dat het geen risico vormt. Maar misschien toch even zoeken naar kip zonder witte strepen (want minder vet en meer vleesmassa na het koken)!

Meer Leren
Goed nieuws! Wijn drinken is goed tegen Alzheimer en Parkinson
23/06/2017   Door Esquire
Dus als je nog een een excuus zocht voor een glaasje, lees dan gerust even verder.
8 taalfouten die je hierna nooit meer zult maken
22/06/2017   Door Esquire
Nr. 7: 'Ik heb een cadeautje gehad'. Correct, of fout?
Waarom gapen zo aanstekelijk is
22/06/2017   Door Mirjam van den Broeke
Heb jij het ook?
Waarom je nooit moet autorijden met weinig benzine
22/06/2017   Door Mirjam van den Broeke
Als je auto je tenminste lief is.
Onderzoek: met een Japans dieet wordt u veel ouder!
20/06/2017   Door Esquire
Een mooi excuus om wat vaker sushi te eten!
Waarom mannen het liefst een dommere vriendin hebben
20/06/2017   Door Stijn van Wonderen
Mannen claimen doorgaans misschien prima te kunnen leven met een intelligentere vrouw, maar de praktijk leert ons het tegendeel.
9 geheimen van stewardessen die elke passagier moet weten
20/06/2017   Door Stijn van Wonderen
We zijn nu achter een paar dingen gekomen die we misschien liever niet hadden geweten.
Hun of hen? De regels eindelijk eenvoudig uitgelegd
19/06/2017   Door Mirjam van den Broeke
Opdat je het nooit meer fout zal doen.
Wetenschappers zijn het eens: niet mannen maar vrouwen zijn het sterke geslacht
18/06/2017   Door Marjolein van den Brand
Maar dat wisten vrouwen natuurlijk allang.