Volg Gatsby

Moet je je zorgen maken om die witte strepen in je kipfilet?


Als je dacht dat witte strepen op je kipfilet het gevolg zijn van de gestripte huid, dan heb je het mis. De waarheid is veel onguurder.

Een dierenactivistengroep wil dat je twee keer nadenkt voordat je een broodje kip koopt. Een nieuwe video van video van Compassion in World Farming wijst vleesliefhebbers erop dat de witte strepen op je kipfilet eigenlijk een teken zijn van een spieraandoening. Volgens een studie uit 2013 gepubliceerd in de Italian Journal of Animal Science, heeft je kipfilet veel meer vet dan proteïne door die aandoening. Research gepubliceerd in Poultry Science kwam in datzelfde jaar tot een soortgelijke conclusie: des te meer witte strepen de kipfilet had, des te meer vet en minder spiermassa het stukje vlees bevatte.

Misschien is het je al eens opgevallen toen je bij het vlees schap stond. De aandoening ziet eruit als witte striae die parallel lopen met de spier. Volgens een studie van de Universiteit van Arkansas en Texas A&M (2016), zijn de strepen toegenomen in de afgelopen jaren. Ruim 96% van de 285 gevogelte die zij testten hadden er last van. Wat belangrijk is om te weten is dat de strepen een negatief effect hebben op hoe goed de kip marineert en krimpt tijdens het koken.

1486053546-syn-del-1485987413-syn-wdy-1485978631-white-striping

A) Normale kipfilet, B) middelmatig en C) ernstige streepvorming

 

Risico's

De wetenschappers die het testten geloven dat het simpelweg te maken heeft met het feit dat er heel veel vraag is naar kop en die vraag alleen maar groeit. Doordat we niet zoveel geld willen betalen voor vlees, worden boeren gestimuleerd om grotere gevogelte in een kleine tijdsspanne te produceren.

Een woordvoerder van de Amerikaanse National Chicken Council vertelde Buzzfeed dat de witte strepen maar bij een "kleine percentage van al het kippenvlees" wordt gevonden en dat het geen "gezondheids-- of voedingsrisico vormt voor mensen".

Jaclyn London, een voedingsmanager bij de Good Housekeeping Institute, is het ermee eens dat kip nog steeds een gezonde keuze is. "Kip is - als het niet gepaneerd en gefrituurd is - een goede bron van slanke proteïne (die ook nog eens rijk in vitamine B, ijzer en vitamine B12 is)," zegt ze.

"Kijk altijd of er antibiotica in zit; onthoud dat je kip goed en op de juiste temperatuur moet bewaren in de koelkast of vriezer en dat je het goed moet koken; en vermijd kruisbesmetting terwijl je je maaltijd bereid."

Hmmm, wel goed nieuws dat het geen risico vormt. Maar misschien toch even zoeken naar kip zonder witte strepen (want minder vet en meer vleesmassa na het koken)!

Meer Leren
'Nappuccino's' zijn wetenschappelijke bewezen koffiedutjes die je de ultieme boost geven
19/04/2018   Door Redactie Esquire
En zo zitten ze in elkaar.
Dit is waarom je steeds minder mensen mag naarmate je ouder wordt
19/04/2018   Door Redactie Esquire
En nee, je bent geen asociale klootzak.
Dit zijn vijf wetenschappelijke redenen waarom je gewichten moet liften
19/04/2018   Door Redactie Esquire
Laat je vooral niet afschrikken door die beulen in het krachthok.
Terrasjesweer! Dit zijn de do's en don'ts op het terras
19/04/2018   Door Redactie ELLE ETEN
Zonaanbidders zeg het voort! De terrasetiquette hoe het hoort.
Oh, dus zó zien de perfecte borsten eruit volgens mannen
19/04/2018   Door Redactie Cosmopolitan
Klein? Groot? Natuurlijk? Nep? Eindelijk weten wij het!
Vrouwen zijn verantwoordelijk voor de mannelijke bierbuik, aldus onderzoek
19/04/2018   Door Jonathan van Noord
Dit is géén wildschreeuwerij van Maxim Hartman. Het is strakke wetenschap.
13 redenen waarom de zon zo goed voor je is
19/04/2018
Op naar het terras!
Waarom er altijd meer gele Skittles in de zak zitten
19/04/2018   Door Esther van Adrichem
Daar is blijkbaar een logische verklaring voor.
Waarom je je waterkoker nooit twee keer moet aanzetten
19/04/2018   Door Cosmopolitan NL
Hopelijk heb je dit niet al 5.486.465 keer gedaan.