Volg Gatsby

Onderzoek: geld maakt alleen gelukkig als je het zo uitgeeft


Koop bijvoorbeeld ervaringen, geen spullen!

Je dacht waarschijnlijk dat het oude gezegde 'geld maakt niet gelukkig' flauwekul was, maar er zit een kern van waarheid in. Uit een nieuw onderzoek van Michigan State University blijkt dat mensen die meer meer geld verdienen minder 'dagelijks verdriet' ervaren dan hun armere vrienden. Dat is mooi meegenomen, maar ze zijn niet per se gelukkiger.

Dit onderzoek is een vervolg op eerder onderzoek met hetzelfde resultaat: geld voorkomt verdriet, maar creëert geen geluk. Een gerelateerd onderzoek stelde dat je inkomen je welzijn kan voorspellen, maar dan wel maar tot op zekere hoogte. Na €750.000 per jaar gaat je blijdschap niet meer omhoog. Dat zeggen ze tenminste.

Tegelijkertijd is er veel onderzoek naar onze uitgavepatronen en hoe zij in relatie staan tot onze positieve emoties en de resultaten daarvan. Hieruit blijkt dat we ons geld uitgeven aan verkeerde dingen.

Als je gelukkiger wil worden is hier je door-onderzoek-ondersteunde boodschappenlijstje.

1. Koop ervaringen, niet spullen

Dit moet je herkennen: het geluksgevoel van nieuwe spullen kopen verdwijnt na een paar dagen, maar bij ervaringen is dit anders. Onderzoek wees uit dat geld uitgeven aan bijvoorbeeld een reis naar een nieuw land zorgt voor herinneringen die je leven rijker maakt. Deze ervaringen geven je een geluksgevoel dat jaren meegaat.

Als je namelijk terugkijkt op die ene tv die je kocht in 2010 krijg je geen warme gevoelens, omdat dit na een paar uur weer verdwijnt. Maar wanneer je terugdenkt aan dat ene met drank overgoten etentje met vrienden of die stedentrip naar Praag, hebben die ervaringen een toegevoegde waarde gehad in je leven.

2. Geef geld uit aan andere mensen

Geld uitgeven aan anderen maakt je gelukkig, zegt onderzoek. Dit kan al door een rondje te betalen voor je vrienden of door geld te doneren aan een goed doel.

Mensen zijn bij lange na de meest sociale wezens op deze aarde en onze 'hypersocialiteit' zorgt voor geluksgevoelens als we geld uitgeven aan anderen. Natuurlijk moet dit wel van twee kanten komen. Je wil niet in één avond blut raken omdat je vrienden nooit een rondje trakteren.

3. Bespaar niet op de kleine dingen, maar juist op de grote

Hier gaan we allemaal de fout in. We houden de vinger op de knip bij kleine dagelijkse uitgaven, zoals alleen het bier in de bonus kopen of vijftig euro besparen door een vliegreis te kiezen met twee tussenstops. Aan de andere kant denken we geen twee keer na bij grote uitgaven, zoals het uitgeven van een rug extra aan upgrades voor je nieuwe auto.

Dit is dus precies verkeerd om. Al lijkt die duizend meer voor die auto bovenop die astronomische prijs niet veel, je zou er een jaar lang elke dag een kop koffie voor kunnen halen bij je favoriete koffiebar. Beter nog, je kan er tal van keren van gaan drinken met vrienden.

En zoals al eerder gezegd, het plezier van een aankoop verdwijnt snel. Dit geldt zelfs bij dingen als een auto. De initiële high van een aankoop zal snel vervagen en dan is het opeens heel veel geld.

4. Er naar uitkijken is al minstens zo leuk

Een groot deel van het plezier van een reis plannen is het uitkijken ernaar, laat onderzoek zien. Door van te voren te betalen geniet je meer en stress je minder over geld tijdens je reis.

Maar we doen het tegenovergestelde, we willen direct die aankoop of dienst hebben. Nog liever willen we er later voor betalen. Dat later betalen is een happiness-killer, zeggen onderzoekers. Tegen de tijd dat je de rekening ontvangt is de bevrediging van de aankoop namelijk allang verdwenen.

Dit onderzoek raadt aan om geld uit te geven aan dingen waar je naar uit kan kijken, in plaats van impulsieve aankopen die later betalingen vereisen. Dus boek dat ticket naar New York, daar word je pas gelukkig van.


TAGS

Gerelateerd
Onderzoek: geld maakt alleen gelukkig als je het zo uitgeeft
07/12/2017   Door Esquire
Koop bijvoorbeeld ervaringen, geen spullen!
Je krijgt €50.000 cadeau als je in dit winters skidorpje gaat wonen
24/11/2017   Door Redactie Quote
Wandelen, skiën en herten kijken. Snoepen van de stilte. Wilde geiten voeren. En een leuke fooi verdienen.
4 tips voor als je te veel geld uitgeeft aan kleding
08/10/2017   Door Christine van Spankeren
We all have been there..
Huh? 'Mannen geven meer geld uit aan schoenen dan vrouwen'
30/09/2017   Door Esquire
Mannen worden steeds metroseksueler, blijkt mede uit hun shopgedrag naar schoenen.
1 op de 5 vrouwen heeft liever een rijke vent dan goede seks
19/09/2017   Door Mr. Gatsby
Wie dacht dat geld totaal geen rol speelt in een romantische relatie heeft het mis.
Dit zijn de 9 best betaalde Victoria's Secret modellen
13/08/2017   Door Caroline Westendorp
Nou, doe mij ook maar zo'n dieet- en sportregime dan.
Deze tekening door Donald Trump werd geveild voor 29.000 dollar
13/08/2017   Door Caroline Westendorp
En je vierjarige neefje doet het waarschijnlijk beter.
Dit is het resultaat van heel veel geld én een slechte smaak hebben
06/08/2017   Door Coen Timmer
Rashed Belhasa doet rare dingen met zijn geld, maar het is wel vermakelijk om te zien.
Zó krijg je jouw voorgeschoten geld dus altijd terug
30/07/2017   Door Redactie ELLE
Oók van die ene gierige vriend van je.