Volg Gatsby

Onverklaarbare blauwe plekken? Zo kom je er dus aan


Word jij ook wel eens wakker met onverklaarbare blauwe plekken?

Word jij ook wel eens wakker met onverklaarbare blauwe plekken? De avond ervoor zat je gewoon rustig op de bank een film te kijken met vriendinnen en de volgende ochtend zit er ineens zo'n blauw gevaarte op je heup. "Hoe dan?!", hoor ik je denken. Je kan je niet herinneren dat je ergens tegenaan gelopen bent, laat staan wanneer je dat dan gedaan hebt. No worries, uit onderzoek is gebleken dat de één nou eenmaal gevoeliger is voor blauwe plekken dan de ander.

Onverklaarbare blauwe plekken: de verklaring

Een blauwe plek is niks anders dan een onderhuidse bloeding. Kleine bloedvaatjes in de huid raken beschadigd en gaan lekken. Het bloed dat uit deze bloedvaatjes lekt, hoopt zich op onder de huid waardoor er blauwe plekken ontstaan, aldus Dokter.nlDeze plekken verdwijnen na een paar dagen vanzelf weer. Plekken op je lichaam waar de huid wat dunner is, zijn gevoeliger voor blauwe plekken dan anderen zoals bijvoorbeeld je scheenbenen, je elleboog of je knieën. Maar er zijn meerdere factoren die meespelen!

Medicijnen

Bepaalde medicijnen zorgen ervoor dat je bloed minder snel stolt. Dit is met name zo bij bloedverdunners. Hierdoor raken die bloedvaatjes sneller beschadigd en blijven ze ook langer lekken waardoor de kans op (grote) blauwe plekken toeneemt. Aspirine en ibuprofen werken ook bloedverdunnend. Wanneer jij deze medicijnen dus vaak slikt, is de kans op blauwe plekken ook groter. Heb jij vaak blauwe plekken en gebruik jij regelmatig aspirine? Probeer de inname hiervan dan te verminderen. De kans is groot dat jouw onverklaarbare blauwe plekken zo wegblijven.

Vitamine tekort

Een heel bekende vitaminegroep, vitamine C, speelt een belangrijke rol bij veel processen in jouw lichaam. Vitamine C zorgt er onder andere voor dat er bindweefsel gevormd wordt in jouw lichaam wanneer er zich een wondje voordoet. Bindweefsel dicht als het ware de wondjes in jouw lichaam. Wanneer jij dus te weinig vitamine C binnenkrijgt, wordt er ook minder bindweefsel aangemaakt. Hierdoor dichten de beschadigde bloedvaatjes onder jouw huid minder snel en heb je dus eerder last van blauwe plekken. Vitamine C zit met name in groente en fruit. Heb jij vaak onverklaarbare blauwe plekken? Vraag jezelf eens af of jij dagelijks genoeg groenten en fruit eet. Is het antwoord nee, dan weet je wat je te doen staat ;).

Erfelijk bepaald

Aan deze factor kun je zelf helaas niet zoveel doen. Er zijn nou eenmaal mensen waarbij het genetisch vast ligt dat zij sneller blauwe plekken krijgen. Bij mensen die bijvoorbeeld weinig bloedplaatjes in hun lichaam hebben stolt het bloed minder makkelijk. Hierdoor krijgen zij sneller blauwe plekken. Hoeveel bloedplaatjes iemand in zijn of haar bloed heeft verschilt per persoon. Feit is dat vrouwen er over het algemeen minder hebben dan mannen. Vandaar dus dat jij sneller blauwe plekken hebt dan je broer of je partner. Hier kan je helaas niks aan doen.

Wat doe je als je een blauwe plek hebt?

In principe verdwijnen blauwe plekken na een paar dagen weer vanzelf, maar je kan je lichaam wel een klein beetje helpen met het versnellen van dit proces. Arnicazalf helpt bij de vermindering van zwellingen en zorgt ervoor dat de doorbloeding verbetert. Ook neemt het 'de blauwheid' van je blauwe plekken wat af. Arnicazalf kan je kopen bij de meeste drogisten en apotheken.

Ben je nou niet in de gelegenheid om naar een apotheek of drogist te gaan? Dan kan je zelf de plek behandelen met kou en warmte. Wanneer jij merkt dat je ergens een blauwe plek krijgt, helpt het om direct wat ijs op deze plek te leggen. Door de kou zal er minder bloed naar dat plekje van je lichaam stromen waardoor er dus minder vocht uit de bloedvaatjes kan lekken. Hierdoor wordt de blauwe plek minder groot wordt. Een dag later is het juist beter om de plek te verwarmen. Het bloedvaatje lekt niet meer waardoor het juist goed is dat er zoveel mogelijk bloed naar dat plekje van je lichaam stroomt zodat het sneller geneest. Warmte zorgt hier juist voor dus ga lekker in het warme zonnetje zitten als dit kan of gebruik anders een warme, natte doek.

Via Cosmopolitan NL

Meer Leren
Alcohol leidt eerder tot spijt na seks dan xtc of wiet
20/03/2018   Door Mr. Gatsby
Het komt vaker voor dat mensen spijt hebben nadat ze met iemand een one night stand hebben gehad, als ze hebben gedronken, dan wanneer ze gebruik hebben gemaakt van wiet of xtc, zo blijkt uit onlangs gepubliceerd onderzoek.
Te veel complimentjes kunnen averechts werken op je wiskunde skills
20/03/2018   Door Mr. Gatsby
Raar maar waar: wie vaak wordt gecomplimenteerd op zijn of haar uiterlijk, zuigt waarschijnlijk heel hard in wiskunde.
Wow! Diëten kan je dus écht dommer maken
20/03/2018   Door Women's Health NL
Crashdiëten kunnen je 'brainpower' in het gedrang brengen, zo blijkt uit een gezamenlijke studie van Princeton en Harvard University. Nóg een reden dus om in shape te blijven door gezond te eten in plaats van te focussen op kilo's kwijtraken.
Deze fabels over het afvallen mag je direct vergeten
20/03/2018
Want ze gaan je namelijk niet helpen in de strijd tegen de kilo's.

‘Instagram is als sociaal netwerk het schadelijkst voor je mentale gezondheid’
20/03/2018   Door Mr. Gatsby
Stop, tenzij je er bakken met geld mee verdiend, dus direct met Instagram en stort je op nuttiger zaken!
De reden waarom jouw slaapkamer altijd pikkedonker moet zijn
20/03/2018   Door Women's Health NL
Slaap jij het liefst met een lampje aan of val je pas lekker in slaap als je kamer helemaal verduisterd is? Een stel slimme koppen kon aantonen dat je beter voor de laatste optie kunt gaan!
Minder slapen kan iemands kans op depressies juist aanzienlijk verkleinen
20/03/2018   Door Mr. Gatsby
Weinig slaap kan de kans op een depressie verkleinen, zo oordelen wetenschappers.
Je hond kijkt je blijkbaar helemaal niet schuldig aan als hij iets fout heeft gedaan
19/03/2018   Door Marlies Kikkert
Die typische blik betekent dus heel iets anders.
Dit is waarom Monica’s appartement in Friends paars was geverfd
19/03/2018   Door Dusty Baxter-Wright
Mocht je je dat weleens hebben afgevraagd.