Volg Gatsby

Onverklaarbare blauwe plekken? Zo kom je er dus aan


Word jij ook wel eens wakker met onverklaarbare blauwe plekken?

Word jij ook wel eens wakker met onverklaarbare blauwe plekken? De avond ervoor zat je gewoon rustig op de bank een film te kijken met vriendinnen en de volgende ochtend zit er ineens zo'n blauw gevaarte op je heup. "Hoe dan?!", hoor ik je denken. Je kan je niet herinneren dat je ergens tegenaan gelopen bent, laat staan wanneer je dat dan gedaan hebt. No worries, uit onderzoek is gebleken dat de één nou eenmaal gevoeliger is voor blauwe plekken dan de ander.

Onverklaarbare blauwe plekken: de verklaring

Een blauwe plek is niks anders dan een onderhuidse bloeding. Kleine bloedvaatjes in de huid raken beschadigd en gaan lekken. Het bloed dat uit deze bloedvaatjes lekt, hoopt zich op onder de huid waardoor er blauwe plekken ontstaan, aldus Dokter.nlDeze plekken verdwijnen na een paar dagen vanzelf weer. Plekken op je lichaam waar de huid wat dunner is, zijn gevoeliger voor blauwe plekken dan anderen zoals bijvoorbeeld je scheenbenen, je elleboog of je knieën. Maar er zijn meerdere factoren die meespelen!

Medicijnen

Bepaalde medicijnen zorgen ervoor dat je bloed minder snel stolt. Dit is met name zo bij bloedverdunners. Hierdoor raken die bloedvaatjes sneller beschadigd en blijven ze ook langer lekken waardoor de kans op (grote) blauwe plekken toeneemt. Aspirine en ibuprofen werken ook bloedverdunnend. Wanneer jij deze medicijnen dus vaak slikt, is de kans op blauwe plekken ook groter. Heb jij vaak blauwe plekken en gebruik jij regelmatig aspirine? Probeer de inname hiervan dan te verminderen. De kans is groot dat jouw onverklaarbare blauwe plekken zo wegblijven.

Vitamine tekort

Een heel bekende vitaminegroep, vitamine C, speelt een belangrijke rol bij veel processen in jouw lichaam. Vitamine C zorgt er onder andere voor dat er bindweefsel gevormd wordt in jouw lichaam wanneer er zich een wondje voordoet. Bindweefsel dicht als het ware de wondjes in jouw lichaam. Wanneer jij dus te weinig vitamine C binnenkrijgt, wordt er ook minder bindweefsel aangemaakt. Hierdoor dichten de beschadigde bloedvaatjes onder jouw huid minder snel en heb je dus eerder last van blauwe plekken. Vitamine C zit met name in groente en fruit. Heb jij vaak onverklaarbare blauwe plekken? Vraag jezelf eens af of jij dagelijks genoeg groenten en fruit eet. Is het antwoord nee, dan weet je wat je te doen staat ;).

Erfelijk bepaald

Aan deze factor kun je zelf helaas niet zoveel doen. Er zijn nou eenmaal mensen waarbij het genetisch vast ligt dat zij sneller blauwe plekken krijgen. Bij mensen die bijvoorbeeld weinig bloedplaatjes in hun lichaam hebben stolt het bloed minder makkelijk. Hierdoor krijgen zij sneller blauwe plekken. Hoeveel bloedplaatjes iemand in zijn of haar bloed heeft verschilt per persoon. Feit is dat vrouwen er over het algemeen minder hebben dan mannen. Vandaar dus dat jij sneller blauwe plekken hebt dan je broer of je partner. Hier kan je helaas niks aan doen.

Wat doe je als je een blauwe plek hebt?

In principe verdwijnen blauwe plekken na een paar dagen weer vanzelf, maar je kan je lichaam wel een klein beetje helpen met het versnellen van dit proces. Arnicazalf helpt bij de vermindering van zwellingen en zorgt ervoor dat de doorbloeding verbetert. Ook neemt het 'de blauwheid' van je blauwe plekken wat af. Arnicazalf kan je kopen bij de meeste drogisten en apotheken.

Ben je nou niet in de gelegenheid om naar een apotheek of drogist te gaan? Dan kan je zelf de plek behandelen met kou en warmte. Wanneer jij merkt dat je ergens een blauwe plek krijgt, helpt het om direct wat ijs op deze plek te leggen. Door de kou zal er minder bloed naar dat plekje van je lichaam stromen waardoor er dus minder vocht uit de bloedvaatjes kan lekken. Hierdoor wordt de blauwe plek minder groot wordt. Een dag later is het juist beter om de plek te verwarmen. Het bloedvaatje lekt niet meer waardoor het juist goed is dat er zoveel mogelijk bloed naar dat plekje van je lichaam stroomt zodat het sneller geneest. Warmte zorgt hier juist voor dus ga lekker in het warme zonnetje zitten als dit kan of gebruik anders een warme, natte doek.

Via Cosmopolitan NL

Meer Leren
Zo krijg je dat vervelende deuntje uit je hoofd
19/06/2018   Door Christine van Spankeren
En blijkbaar kan pindakaas daarbij helpen.
Miljardairs zijn het erover eens: je hebt deze vaardigheid nodig om succesvol te zijn
19/06/2018   Door Mr. Gatsby
Heb je ’n goede babbel? Doe daar dan je voordeel mee!
Moet je je zorgen maken om die witte strepen in je kipfilet?
18/06/2018   Door Stijn van Wonderen
Als je dacht dat witte strepen op je kipfilet het gevolg zijn van de gestripte huid, dan heb je het mis. De waarheid is veel onguurder.
Dit zijn 7 tekenen dat je beter je ontslag in kunt dienen
18/06/2018   Door Esquire
Het Amerikaanse blad Fortune gaf ons zeven indicaties die er wellicht op wijzen dat je ontslag moet nemen. Hoeveel kun jij er afvinken?
Wetenschappelijk bewezen: Honden houden van reggae
18/06/2018   Door Mirjam van den Broeke
Soft rock vinden ze ook fijn, maar met andere muziekgenres doe je ze minder plezier.
10 simpele tips voor een productievere maandag
18/06/2018   Door Men's Health
Begin de week goed, dan kun je vrijdag lekker vroeg het terras op.
Wetenschap: zo win je elke discussie
18/06/2018   Door Esquire
Je hebt vast gelijk, maar gelijk kríjgen is een tweede.
Aan deze14 eigenschappen herken je een narcist
16/06/2018   Door Mirjam van den Broeke
We hebben er allemaal wel een rondlopen in onze omgeving.
'Slimme mensen drinken meer alcohol'
16/06/2018   Door Caroline Westendorp
Dan weet je ook weer waarom je vandaag met een kater in bed ligt.