Volg Gatsby

Heftig: deze man werd doof door het doen van sit-ups


En blijkbaar kan iedereen dat gewoon overkomen.

Ik sta over het algemeen niet te trappelen om sportief aan de slag te gaan, maar nu ik weet dat je van intense sportsessies doof kunt worden al helemaal niet meer. Ja, echt. Dit overkwam Reddit gebruiker Unilythe die aan één oor doof werd toen hij sit-ups aan het doen was. Hij deelde zijn akelige verhaal op het forum.

Je kunt dus echt doof worden van sit-ups: zo zit dat

"Ik was bezig met de laatste oefening van mijn sportroutine: doodgewone sit-ups. Ik was op het punt dat ik nog maar amper een hele sit-up kon doen, dus ik moest mezelf flink pushen om de laatste paar nog te doen. Toen voelde ik ineens een 'plop' in mijn linkeroor, opgevolgd door piepende geluiden. Verder was er niets met me aan de hand, dus ik besteedde er niet teveel aandacht aan. Ik stopte met sporten en ging ongeveer een uurtje later slapen. Toen ik de volgende dag wakker werd en wilde checken hoe laat het was, leek alles om me heen te draaien. Ik had ook het gevoel dat de geluiden die ik maakte alleen maar bij mijn rechteroor aankwamen. Ik besefte me dat er iets aan de hand was en dacht gelijk aan de 'plop' in mijn oor de avond ervoor. Ik was op dit punt echter nog niet heel bezorgd, tot ik mijn symptomen ging Googelen. Ik ben meestal niet zo heel bang voor die hysterische zoekresultaten die je vertellen dat je waarschijnlijk de meest verschrikkelijke ziektes hebt, maar in dit geval was het anders. Echt alle symptomen wezen op een ernstige aandoening die voor gehoorschade of complete doofheid kan zorgen. Ook las ik dat al mijn bewegingen me vanaf nu extreem duizelig en misselijk konden maken, dus ik begon inmiddels wel een beetje in paniek te raken.

Na een hele ochtend overgeven door misselijkheid, bezoekjes aan de dokter en het ziekenhuis wist ik dat ik waarschijnlijk precies had wat ik op Google had gevonden. Er werd mij verteld dat het ontzettend zeldzaam is, maar het overkomt meer mensen tijdens het sporten. Ik kreeg steroïden voor een grotere kans op herstel en werd weer naar huis gestuurd. Twee dagen later belde de dokter. Of ik geopereerd kon worden de volgende dag. Ze legde uit dat ze zich niet goed voelde over de eerdere diagnose en ze er zo snel mogelijk naar mijn oor wilde kijken.

Ik onderging de operatie en alles zag er gezond uit. De dokter legde uit dat dit waarschijnlijk betekende dat ik inderdaad een fractuur in een van mijn gehoorbeentjes (de stijgbeugel, in het Engels 'oval window') had opgelopen. Dergelijke beschadigingen zijn soms zo klein, dat doktoren niet eens kunnen vinden waar ze precies zitten. Tijdens de operatie deed mijn dokter iets met mijn gehoorbeentje om de kans op herstel te vergroten, maar veel meer was er niet wat ze kon doen. Het is inmiddels een maand geleden dat het gebeurde en ik heb inmiddels mijn duizeligheid zo goed als onder controle. Ik kan alles weer doen, maar ik ben soms nog wel een beetje uit balans. De dokter zegt dat ik daar wel aan wen. Met mijn linkeroor hoor ik nog steeds niets en herstel blijkt zeldzaam. Het is echt heel rot om maar met één oor te kunnen horen, maar ik heb er inmiddels mee leren leven. Ik ben wel bang dat mijn andere oor hetzelfde staat te wachten."

'Light'-versie

Ondanks dat de aandoening zeldzaam is, kan het heel goed dat je een 'light'-versie hebt ervaren. Zo kan het heel goed dat jouw oren 'dichtslaan' als je intensief sport. Vedat Topsaka, otoloog en kno-arts, vertelde aan de Volkskrant hoe dit veroorzaakt wordt. "Door de verzuring van het lichaam tijdens het sporten kan de trilling van de geluidsgolven in het binnenoor niet meer goed worden omgezet in elektrische signalen naar de hersenen. Vrijwel al het bloed, dus ook alle zuurstof wordt naar de spieren gestuurd."

Je oren krijgen door jouw intense work-out dus te weinig zuurstof en dat kan, zoals in het verhaal hierboven al bleek, slechte gevolgen hebben. "Een mens wordt geboren met 40 duizend haarcellen die de trilling van geluidsgolven in het binnenoor omzetten in elektrische signalen naar de hersenen. Van die 40 duizend haarcellen verlies je er continu een aantal. Als je de cellen dan ook nog eens gaat bedreigen met een zuurstoftekort, sterven er nog meer af. Dat moet niet te lang duren, want dan loop je risico op permanente gehoorschade."

Maar voordat je dit ziet als een extra reden om nooit meer een stap in de sportschool te zetten, heeft Unilythe een wijze les voor je. "Ik was gewoon heel dom, onthoud dat. Ik hield mijn adem in, ik ging door terwijl mijn lichaam dat eigenlijk niet meer kon en ik spande al mijn spieren aan om die laatste sit-ups nog te kunnen doen. Sporten is niet de oorzaak van mijn doofheid, maar mijn domme gedrag was dat wél."

Via Cosmopolitan


Gerelateerd
6 redenen waarom 1 op de 4 mannen een orgasme faket
05/12/2017   Door Caroline Westendorp
Het schijnen dus niet enkel vrouwen te zijn!
Modetrend: deze broek laat je benen eruitzien als gefrituurde kippendijtjes
09/10/2017   Door Caroline Westendorp
Het internet gaat weer eens he-le-maal kapot.
Dit zijn de 8 bizarste items die werden verkocht op eBay
01/10/2017   Door Christine van Spankeren
Mensen verkopen echt de raarste dingen.
'Cash Me Ousside' meisje tekent miljoenendeal bij platenlabel
18/09/2017   Door Caroline Westendorp
Kan de wereld even stoppen met draaien? Ik wil eraf.
Bizarre trend: haar op je nagels is schijnbaar een ding
18/09/2017   Door Caroline Westendorp
Alsof de unibrow niet al genoeg was.
7 uitvindingen die zo geweldig leken... maar het toch nèt niet redden
10/09/2017   Door Christine van Spankeren
Deze uitvindingen hadden je leven zo veel aangenamer kunnen maken.
Dit is misschien wel het meest bizarre mode-item van het komend seizoen
20/08/2017   Door Redactie ELLE
En het kost 'slechts' 168 euro.
Bizar verhaal: jongen neemt wraak op pestkop door seks te hebben met zijn moeder
20/08/2017   Door Caroline Westendorp
En het verhaal kwam aan het licht op nationale radio.
Raar: je kunt seksrobots met het uiterlijk van je overleden partner kopen
20/08/2017   Door Caroline Westendorp
Gaat het te ver?