Volg Gatsby

Hartstikke handig: 9 wijntips voor thuis


Veel mensen denken wijnkenner te zijn. Is niet erg. Maar om deze mensen een beetje te helpen vroegen wij Christopher Bothwell, de hoofd-sommelier bij Alain Ducasse, om ons op weg te helpen.

1 Bij twijfel: in de ijskast

Goede kans dat u geen wijnkelder bezit, dus wat is de beste plek voor uw collectie wijnen? Iedereen die wel eens in een wijnkelder is geweest, weet dat het er koel is. 'Warmte is de grootste vijand van wijn, dus zet uw wijn koud. Aangezien koelte de wijn niet aantast is de ijskast de meest veilige plek.'

2 Voor glazen geldt: less is more

'Mensen denken vaak dat hoe duurder de fles is, des te groter het glas moet zijn. Toch is het tegenovergestelde vaak de waarheid. Een delicate vintage fles kan namelijk volledig zoekraken in een echoënd en zuurstofrijk groot glas. Als u op zoek bent naar een all-rounder is het standaardtype chardonnay-glas uw keuze.'

3 U hebt helemaal geen spectaculaire opener nodig

Vergeet de dure wijnopeners van Tell Sell en koop ze vooral niet. De 'kelners vriend' van een paar euro is uw enige gereedschap. Zorg ervoor dat u als een chirurg de capsule er afsnijdt en dat u nooit met bruut geweld de kurk eruit hoeft te trekken. Nooit de fles tussen uw knieën houden dus!

4 Als u maar twee wijngadgets koopt...

Schaf een wijnhouder en een pomp aan. Als u netjes uw wijn horizontaal bewaart en plotseling de fles rechtop tafel zet, doet u de wijn geen recht. Wordt-ie niet lekkerder van. Vandaar de wijnhouder. De wijnpomp zorgt ervoor dat uw wijn langer goed blijft en u hoeft de fles op een doordeweekse dag dus niet leeg te drinken omdat de wijn anders zuur wordt. 

5 Schrijf de namen van lekkere wijnen op

Door de namen van recente wijnen die u lekker vond op te schrijven helpt u niet alleen uzelf, maar ook de sommelier in een restaurant. 'De naam van de maker of het type druif zorgt er al voor dat de sommelier weet wat u lekker vindt,' aldus Bothwell.

6 Ontwijk het woord 'droog'

Hoewel het verleidelijk is om te vragen naar een droge witte wijn is het niet zo handig. Zo'n negentig procent van de wijnkaart is immers droog, dus u beperkt uw keuze er niet mee. Kies daarom voor het woord body. 'Door aan te geven of je een lichte, medium of volle body wilt, weet de sommelier waar u naartoe wilt. Lichte wijnen zijn bijvoorbeeld Sancerre, Chablis en Pinot Noir. Medium zijn Chardonnay en Syrah. Wijnen met een volle body zijn Amerikaanse Chardonnay's, Bordeaux en Grenache. Bij een volle body hoort vaak een hoger alcoholpercentage en een rijkere en meer intense smaak.'

7 Leer de taal van de sommelier te spreken

Sommeliers hebben een handvol termen die ze gebruiken om wijn te omschrijven. Ze kennen – en nog beter ze begrijpen– is bijzonder handig. Complex betekent dat een wijn veel verschillende smaken heeft. Kernachtig omschrijft een frisse en basische wijn. Intens staat voor een geconcentreerde smaak en aroma. Elegant betekent licht en gebalanceerd. Flamboyant is fruitig. Opulent is rijk en rond van smaak. 

8 Laat uw smaak het woord doen

Als u de volgende keer een slok wijn neemt moet u deze smaakchecks eens uitvoeren. Als u uw tong een beetje uitsteekt terwijl u een slok neemt, kunt u proeven of de wijn droog of zoet is. U komt erachter hoe basisch een wijn is door de hoeveelheid speeksel die u aanmaakt.

Een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc is een klassiek voorbeeld van een 'zure' wijn. Tannine, de stof die u alleen in rode wijn aantreft, proeft u aan de zijkant van uw tong en u krijgt er een droog mondgevoel van. Beheerst u deze checks, dan bent u al een heel eind op weg naar een eigen smaakpalet. 

9 Houdt u niet van chardonnay? Dan hebt u het mis

Als het op wijn aankomt hebben de meesten van ons een zwart-wit-beeld van wat ze lekker vinden. Die kennis is echter vaak gebaseerd op enkele slechte flessen en veel foute informatie. Neem bijvoorbeeld de veel-verguisde Chardonnay. 'Chardonnay is mijn favoriete druif,"' zegt Bothwell. 'Het is fantastisch om mensen heerlijke chardonnay's te laten proeven, terwijl ze daarvoor nog klaagden dat ze deze wijn de houtachtig vinden. Mensen vergeten dat Chablis wordt gemaakt van chardonnay, zonder eikenhout te gebruiken. Daarmee is-ie net zo veelzijdig!'

Meer Bingen
Hartstikke handig: 9 wijntips voor thuis
11/07/2018   Door Jonathan van Noord
Veel mensen denken wijnkenner te zijn. Is niet erg. Maar om deze mensen een beetje te helpen vroegen wij Christopher Bothwell, de hoofd-sommelier bij Alain Ducasse, om ons op weg te helpen.
Bierdrinkers zijn relaxter, aldus de wetenschap
28/06/2018   Door Redactie Esquire
En gin-tonic liefhebbers huilen het vaakst.
Rapper Lil' Wayne maakt de raarste cover van de Friends-soundtrack
19/06/2018   Door Nathalie van Meurs
'So noone told you life was gonna be this way *clap clap clap*'
Deze man viel 12 kilo af met een dieet van Oreo's en Dorito's
19/06/2018   Door Caroline Westendorp
Je hoeft dus echt niet al je ongezonde snacks op te geven voor een strak lichaam.
Deze zeer onhandige taalfouten van Albert Heijn zijn te grappig
16/06/2018   Door Nathalie van Meurs
Boodschappen doen en thuiskomen met tranen in je ogen van het lachen? Gewoon bij Appie.
Yes! Van gin drinken val je af, aldus de wetenschap
14/06/2018   Door Caroline Westendorp
Waarom zou je alcohol moeten skippen als je op dieet bent?
Dankzij Clear Coffee krijg je nooit meer gele tanden
14/06/2018   Door Caroline Westendorp
En het geeft je een grotere energieboost dan normale koffie. Dubbele win!
De wetenschap: wijn drinken is beter voor je hersenen dan wiskunde
14/06/2018   Door Caroline Westendorp
Het stimuleert een groter gedeelte van je hersenen dan elke andere activiteit.
De 5 Grote Gatsby Muzieklijsten die je deze zomer minstens een keer moet afspelen
12/06/2018   Door Nathalie van Meurs
Omdat elk nummer sowieso een keer van pas gaat komen.