Volg Gatsby

Kaasliefhebbers opgelet: jullie zijn slanker dan kaashaters


Om maar even het goede nieuws van vandaag te brengen: lekker ongegeneerd Euroshopper-brie eten kan dus gewoon.

Food, wonderful food, glorious food! Kaas is niet zomaar beleg voor op je brood of een snack, nee kaas-liefhebbers weten beter dan dat: kaas is een pure passie. En misschien heb je wel eens gedacht: het is niet de gezondste liefhebberij die je kan hebben, maar eerder dit jaar is een onderzoek verschenen waar je hart vást sneller van gaat kloppen.

Mensen die veel kaas eten zijn dunner

Oké, hou je vast (en stop nog een stuk kaas in je mond), want een onderzoek van de University of Dublin zegt dat mensen die veel kaas eten dunner zijn dan mensen die dat niet doen! En nog meer goed nieuws: je cholesterol is in verhouding ook niet hoger. Dus eigenlijk heb je geen reden om nog even een tosti of pizza met héél veel gesmolten kaas te bakken.

De wetenschappers ontdekten dat mensen die meer zuivelproducten aten (en dronken), hadden lagere BMI's, lagere vetpercentages, smallere tailles en een lagere bloeddruk. Beter! Maar er kwam nog iets belangrijks uit: mensen die low-fat zuivelproducten aten, hadden juist hogere cholesterol-niveau's.

De wetenschappers wilden onderzoeken of verzadigd vet (wat te vinden is in zuivelproducten) echt invloed had op cholesterol. Ze hebben dit in verschillende landen getest bij 1500 mensen tussen de 18 en de 90 jaar. Hoofdonderzoekers Dr. Emma Feeney zegt:

"Wat we zagen bij de mensen die [meer kaas] consumeerden is dat ze een veel hoger percentage verzadigd vet innamen dan de mensen die minder zuivelproducten aten en toch was er geen verschil in hun LDL cholesterol levels. We moeten afwegen of niet de voedingsstoffen zelf maar de matrix waarin we ze eten en ook de rest van het dieet van de persoon moet meegenomen worden, dus het gaat niet alleen over eten, maar ook over het patroon van de andere voedingsmiddelen die we eten."

Dit betekent natuurlijk niet dat je onbeperkt mozzarella en Oude Kaas naar binnen kan werken en daarbij ook nog eens superslank wordt. Het betekent wel dat je met een gerust hart kunt genieten van je blokje kaas als je daar zin in hebt. Het is veel belangrijker dat je over het algemeen gezond eet dan dat je je kaas-gewoonte de deur uit kickt, dus.

Meer Leren
Deze 52 woorden zullen mensen van adel nóóit gebruiken
07/07/2018   Door Mirjam van den Broeke
Want zo heurt het niet. Gebakjes zijn taartjes, een japon is een jurk. Dit zijn 52 woorden die Willem-Alexander, Máxima en andere leden van de Koninklijke familie nooit zullen gebruiken.
Catalógus, zeuven, eensgezinswoning: nog eens 10 woorden die te vaak verkeerd worden uitgesproken
03/07/2018   Door Mirjam van den Broeke
Pak ze hard aan, die taalverloederaars!
Deze Oud-Hollandse woorden zijn te mooi om niet meer te gebruiken
03/07/2018   Door Mirjam van den Broeke
Tijd voor een eerherstel.
Spagetti, pap-prika en advocado: deze woorden mag je nooit meer verkeerd uitspreken
03/07/2018   Door Mirjam van den Broeke
Omdat het een beetje onnozel overkomt.
Dit zijn de do’s & don’ts voor als je in Thailand bent
28/06/2018   Door Mr. Gatsby
Thailand is een utopie voor menig backpacker met slechts een drol en een stuiver te besteden. Thailand is tevens het land waar je per dag honderden euro’s (of tienduizenden bath) kunt verbrassen door je te laten onderdompelen in de meest luxe resorts. En zo biedt Thailand voor ieder wat wils.
Aan deze signalen herken je of iemand liegt
25/06/2018
En hoewel sommige mensen misschien beter zijn in liegen dan anderen, blijkt iedereen zichzelf te kunnen trainen in liegen.
Hoor je eigenlijk fooi te geven in een restaurant? En zo ja, hoeveel?
25/06/2018   Door Stijn van Wonderen
Er heerst veel onzekerheid omtrent het geven van fooi. In de Verenigde Staten is het geven van fooi haast verplicht, terwijl het in Scandinavische landen usance is om geen cent extra te lappen. Maar wanneer geef je wel en niet een fooitje?
Kom je vaak te laat? Dan ben je succesvoller
25/06/2018   Door Mirjam van den Broeke
Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.
Deze 9 apps maken je slimmer
25/06/2018   Door Stijn van Wonderen
Tja, want het ding in je zak heet niet voor niets een 'smartphone'.