Volg Gatsby

Dit zijn de tien langste Nederlandse woorden ooit officieel bedacht


Leuk voor Galgje.

Een paar jaar geleden verzon Lingo een prijsvraag voor het langste Nederlandse woord. Kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamhedencomitéleden bleek met 60 letters de winnaar. Het kortere Kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamheden staat overigens in het Guinness Boek als Nederlands langste woord ooit.

"Door woorden samen te voegen kun je een woord zo lang maken als je wilt. Om in de Dikke van Dale opgenomen te worden mag een woord geen samenvoeging zijn van andere woorden waarvan voor iedereen de betekenis duidelijk is. Ten tweede moet een woord vaak gebruikt worden op tv, radio en in de krant voordat het wordt opgenomen in de dikke Van Dale", legt deze lijstjeswebsite uit, die ons direct van onderstaande lijst voorziet. 

De volgen de 10 lange woorden staan (of stonden) wel in de dikke Van Dale, dus zijn ook gerust te gebruiken bij Galgje.

Chronischevermoeidheidssyndroom – 31 letters

Het chronischevermoeidheidssyndroom (CVS) is de term die gebruikt wordt om de wetenschappelijk term voor de ziekte myalgische encefalomyelitis (ME) aan te duiden.

Accountantadministratieconsulent – 32 letters

Een accountantadministratieconsulent (AA) is een accountant die staat ingeschreven in het accountant register van de NBA.

Geneesmiddelenvergoedingssysteem – 32 letters

Het geneesmiddelenvergoedingssysteem of ook wel GVS is een onderdeel van de aansprakenregelingen van de Zorgverzekeringswet. Een verzekerde heeft recht op vergoeding van een geregistreerd geneesmiddel wanneer de minister het middel heeft geplaatst op bijlage 1 van de Regeling zorgverzekering.

Medeverantwoordelijkheidsheffing – 32 letters

“Sinds 16 september 1977 wordt binnen de Europese Gemeenschap ten laste van de melkveehouders een medeverantwoordelijkheidsheffing (m.v.h.) geheven op alle aan zuivelfabrieken afgeleverde melk.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering – 33 letters

Een belangrijke verzekering voor ZZP’ers, de arbeidsongeschiktheidsverzekering of ook wel de AOV. Het even lange woord arbeidsongeschiktheidsvoorziening kan ook gebruikt worden.

Chloorfluorkoolwaterstofverbinding – 34 letters

Chloorfluorkoolwaterstoffen komen voor in oude koolsystemen, zoals koelkasten. Ze zijn goedkoop te maken, stabiel, onbrandbaar en verdampen makkelijk. Maar ze tasten ook de ozonlaag aan en zijn daarom sinds 1995 verboden.

Meervoudigepersoonlijkheidsstoornis – 34 letters

Waarschijnlijk het langste woord dat ook daadwerkelijk veel gebruikt wordt is “meervoudigepersoonlijkheidsstoornis “. Omdat het zo’n mond vol is, is er ook een afkorting bedacht: MPS. Het is een stoornis waarbij iemand afwisselend twee (of meer) van elkaar te onderscheiden persoonlijkheidstoestanden kan aannemen.

Hippopotomonstrosesquippedaliofobie – 35 letters

We weten niet zeker of hippopotomonstrosesquippedaliofobie in de Van Dale staat, maar dit woord is zo briljant dat het in de lijst hoort. Hippopotomonstrosesquippedaliofobie is namelijk de fobie voor lange woorden. Succes met vertellen waar je aan lijdt!

Elektriciteitsproductiemaatschappij – 35 letters

Een lange naam voor energiebedrijf.

Zandzeepsodemineraalwatersteenstralen – 37 letters

Zandzeepsodemineraalwatersteenstralen is een werkwoord dat in de 11e editie van de dikke Van Dale was opgenomen. Het woord werd geïntroduceerd door Herman Brusselmans in zijn roman Het oude nieuws van deze tijden. Volgens de Van Dale betekent het woord: oprotten, opsodemieteren, opdonderen, ophoepelen. Helaas staat sinds 2005 Zandzeepsodemineraalwatersteenstralen er niet meer in.

 

Via Alletop10lijstjes.nl

Meer Lachen
Deze 20 tenenkrommende managementwoorden moet je nooit meer gebruiken
03/07/2018   Door Mirjam van den Broeke
Zullen we dit lekker 2.0 uitnutten en er na een uniek stukje opschalen een definitieve klap op geven?
Doe de test: tot welke sociale klasse behoor jij?
03/07/2018   Door Mirjam van den Broeke
Wie sociaal wil klimmen, vergewist zich in welke klasse hij zich bevindt.
Dit zijn de namen die kakkers aan hun kinderen geven
03/07/2018   Door Redactie Harper's Bazaar
Annefleurs en Cato's, verenigt u!
Dé 11 dingen waaraan een echte man volgens de dames voldoet
28/06/2018   Door Cosmopolitan
De man van de 21ste eeuw verschilt nogal van de pre-feministische, snor-rockende pelsdragers van weleer. Mocht u nog moeite hebben u aan te passen, hier enkele tips. ‘Fake it until you become it.’
Wetenschappelijk verklaard waarom stellen altijd ruzie krijgen in Ikea
24/06/2018   Door Men's Health
Het goede nieuws: jullie zijn dus niet de enige.
Nu te koop: make-up voor je vagina
24/06/2018   Door Caroline Westendorp
En dat vinden we eigenlijk best raar.
Dit zijn de 6 types die je áltijd in de sportschool tegenkomt
21/06/2018   Door Cécile Narinx
#6. Het uit-de-maatje: elk klasje van meer dan vijftien personen heeft er een.
Wedden dat jij een van deze seksblunders ooit een keer hebt meegemaakt
21/06/2018   Door Mr. Gatsby
Van vaginascheten tot de verkeerde naam roepen tijdens de seks. Deze foutjes zijn zo gemaakt. De dames van Cosmopolitan praten ons even bij over hun grootste seksblunders.
Dit bedrijf verkoopt hoge hakken voor baby's
19/06/2018   Door Mirjam van den Broeke & Redbook
Wát? Ja... En de mensen zijn daar compleet van over hun toeren op social media.