Volg Gatsby

Catalógus, zeuven, eensgezinswoning: nog eens 10 woorden die te vaak verkeerd worden uitgesproken


Pak ze hard aan, die taalverloederaars!

Vorige week postten we een artikel over 10 woorden die vaak verkeerd worden uitgesproken. Dat artikel maakte nogal wat los bij onze lezers. Advocado-zeggers werden onder het bericht op Facebook getagd dat het een aard had, en geen papprika-zegger was meer veilig op social media. En terecht ook. Pak ze hard aan, die taalverloederaars!

Er werd op Facebook ook enthousiast gerageerd met nog meer woorden die vaak fout worden uitgesproken. Deze woorden hebben we verzameld in deze follow-up. Opdat het echt nóóit meer zal misgaan.

1. Uuro

Toegegeven, deze misse uitspraak van het woord euro kom je vooral tegen waar uuro een daalder waard is. Op de markt dus. Waarom? Ja, wáárom? We spreken sleutel toch ook niet uit als slutel? En deur toch ook niet als duur? Waarom zou je euro dan in vredesnaam wel uitspreken als uuro?

2. Catalógus

Is ook best lastig hoor, dat Latijn. Maar laten we die Latijnse woorden die in de Nederlandse taal zijn opgenomen in hemelsnaam wel op de juiste manier uitspreken. Dus met de klemtoon op de juiste plaats. Catálogus dus, en niet catalógus.

3. Pagína

We weten niet waarom, maar página uitgesproken als pagína is ineens een beetje een vunzig woord. De klemtoon hoort op de eerste lettergreep te liggen. Hetzelfde geldt overigens voor vágina.

4. Alumilium

Het woord aluminium blijkt voor velen een tongbreker van jewelste te zijn. A-lu-mi-NI-um. Zo moeilijk is het echt niet.

5. Zuiker

In een poging tot correct Nederlands spreken, die zijn doel volledig voorbijstreeft, spreken sommige mensen de S uit als een Z. Die zeggen dan zuiker, zamenleving en zommige. Wij vinden dat intens ztom.

6. Zeuven

Het is altijd een bepaald type mens dat zeven uitspreekt als zeuven. Het type dat zijn buurman erop aanspreekt dat hij zijn heg nodig weer eens moet bijknippen. Het type dat willekeurige mensen op straat aanspreekt op het begaan van een onschuldige overtreding. Bah.

7. Betmintun

Het mag dan misschien geen populaire volkssport nummer één zijn, dat is geen geldig excuus voor de belabberde uitspraak van badminton als betmintun. 

8. Ómelet

Het is ommelet, met een korte O. We geven toe: het is verwarrend, omdat je dan eigenlijk dubbel-m zou verwachten. Maar dat rechtvaardigt toch echt niet een verkeerde uitspraak.

9. Párfum

Nog zo'n uit het Frans overgewaaid woord. Dat je met de klemtoon op z'n Frans dient uit te spreken, dus op de laatste lettergreep. Wie párfum zegt, verdient niet meer dan een w.c.-verfrisser.

10. Indentiteit

Het is intentie, maar het is identiteit. Wie de itentie heeft om indentiteit te zeggen, moet zijn basisschool nog maar eens overdoen.

11. Eensgezinswoning

Hoe eensgezind het gezin dat in dit type woning woont ook moge zijn, het is geen geldige reden voor de samentrekking tot het woord eensgezinswoning.

 

LEES OOK DEEL 1: 

Advocado, púúzel en andere woorden die je nooit meer verkeerd mag uitspreken

EN:

Deze 10 taalfouten moet je echt nooit meer maken

De 18 irritante uitdrukkingen moet je echt nooit meer gebruiken

Deze 52 woorden zullen Willem-Alexander en Máxima nóóit gebruiken


Gerelateerd
Deze 52 woorden zullen mensen van adel nóóit gebruiken
07/07/2018   Door Mirjam van den Broeke
Want zo heurt het niet. Gebakjes zijn taartjes, een japon is een jurk. Dit zijn 52 woorden die Willem-Alexander, Máxima en andere leden van de Koninklijke familie nooit zullen gebruiken.
Catalógus, zeuven, eensgezinswoning: nog eens 10 woorden die te vaak verkeerd worden uitgesproken
03/07/2018   Door Mirjam van den Broeke
Pak ze hard aan, die taalverloederaars!
Deze Oud-Hollandse woorden zijn te mooi om niet meer te gebruiken
03/07/2018   Door Mirjam van den Broeke
Tijd voor een eerherstel.
Spagetti, pap-prika en advocado: deze woorden mag je nooit meer verkeerd uitspreken
03/07/2018   Door Mirjam van den Broeke
Omdat het een beetje onnozel overkomt.
De wetenschap spreekt: taalnazi's hebben een rotkarakter
14/06/2018   Door Jonathan van de Noord
Laat dit artikel vooral lezen aan de kommaneukers onder uw vrinden.
Dit zijn de grappigste en mooiste gezegden van échte Rotterdammers
09/06/2018   Door Mirjam van den Broeke
Hebbie in je nest gezeken?!
Aan het gebruik van deze woorden herken je een proleet
08/06/2018   Door Mirjam van den Broeke
'Deze jongen gaat eens even lekker een klokkie kopen met zijn chickie. #iemandmoethetdoen.'
De betekenis van de meest gebruikte afkortingen op social media
08/06/2018   Door Mirjam van den Broeke
Op Instagram, Twitter en Facebook vliegen de hashtags met afkortingen je om de oren. Heb jij geen idee wat het allemaal betekent? Geen nood. Gatsby zet de belangrijkste hashtags voor je op een rij, met de betekenis erbij. #FWIW #NP
Dit zijn de vaakst gebruikte scheldwoorden in Nederland
05/06/2018   Door Mr. Gatsby
De universiteit van Groningen deed een poosje geleden onderzoek naar de wijzen waarop wij Nederlanders elkaar ziektes en andere nare verwensingen toespreken.