Volg Gatsby

Harvard professoren: 'Buitengalactische radiogolven kunnen duiden op ruimtereizende aliens'


Zouden die mysterieuze snelle radiogolven afkomstig kunnen zijn van een apparaat ter grootte van een planeet, die zijn alien ruimteschip van power voorziet?

Fast radio bursts (FRB) vormen misschien wel de meest mysterieuze fenomeen in de cosmos. Eerder dit jaar verklaarden astronomen dat ze voor het eerst zo'n FRB hadden gepinpoint, in een kleine groep sterren drie miljard lichtjaren verderop. Deze intense explosies van radiogolven duren maar een tot vijf milliseconde, en hebben de astronomen voor een groot raadsel gesteld, sinds ze ze in 2007 voor het eerst gewaar werden. 

De gangbare theorieën suggereren dat FRB's afkomstig zijn van extreem volatiele cosmische gebeurtenissen, zoals materiaal dat uit een zwart gat schiet, de explosies van supernova's, of draaiende magnetars, die met hun extreem magnetische velden materiaal uit de omgeving aantrekken. Maar wetenschappers van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) hebben nu een veel spannendere theorie gelanceerd. Wat als die radiogolven nou eens geen natuurlijk fenomeen zijn, maar afkomstig zijn van een gigantisch kunstmatige ding dat wordt gebruikt om een buitenaards ruimteschip van stroom te voorzien? 

'Fast radio bursts are exceedingly bright given their short duration and origin at great distances, and we haven't identified a possible natural source with any confidence,' zei Harvard-professor Avi Loeb in een press release. 'An artificial origin is worth contemplating and checking.'

Het idee is dat FRB's afkomstig zijn van een gigantische buitenaardse energiecentrale, die wordt gebruikt om ruimteschepen aan te drijven door middel van lichtvlagen, conform de light sail theorie. De basis van die theorie: Een krachtige stoot licht kan een refecterend oppervlak in een vacuum in de ruimte aandrijven. Huidige menselijke light sail experimenten gebruiken het licht van de zon, maar wetenschappers zijn ook al bezig met het ontwikkelen van een wereldwijd systeem van lasers, die kleine nanoprobes kunnen aandrijven tot zo'n twintig procent van de snelheid van het licht. Deze technologie, die photonic propulsion heet, zou over twintig jaar een ruimtesonde naar Alpha Centauri kunnen sturen, het sterrenstelsel dat het dichtst bij ons is.

Wow.

(via Popular Mechanics)


Meer Leren
Deze 52 woorden zullen mensen van adel nóóit gebruiken
07/07/2018   Door Mirjam van den Broeke
Want zo heurt het niet. Gebakjes zijn taartjes, een japon is een jurk. Dit zijn 52 woorden die Willem-Alexander, Máxima en andere leden van de Koninklijke familie nooit zullen gebruiken.
Catalógus, zeuven, eensgezinswoning: nog eens 10 woorden die te vaak verkeerd worden uitgesproken
03/07/2018   Door Mirjam van den Broeke
Pak ze hard aan, die taalverloederaars!
Deze Oud-Hollandse woorden zijn te mooi om niet meer te gebruiken
03/07/2018   Door Mirjam van den Broeke
Tijd voor een eerherstel.
Spagetti, pap-prika en advocado: deze woorden mag je nooit meer verkeerd uitspreken
03/07/2018   Door Mirjam van den Broeke
Omdat het een beetje onnozel overkomt.
Dit zijn de do’s & don’ts voor als je in Thailand bent
28/06/2018   Door Mr. Gatsby
Thailand is een utopie voor menig backpacker met slechts een drol en een stuiver te besteden. Thailand is tevens het land waar je per dag honderden euro’s (of tienduizenden bath) kunt verbrassen door je te laten onderdompelen in de meest luxe resorts. En zo biedt Thailand voor ieder wat wils.
Aan deze signalen herken je of iemand liegt
25/06/2018
En hoewel sommige mensen misschien beter zijn in liegen dan anderen, blijkt iedereen zichzelf te kunnen trainen in liegen.
Hoor je eigenlijk fooi te geven in een restaurant? En zo ja, hoeveel?
25/06/2018   Door Stijn van Wonderen
Er heerst veel onzekerheid omtrent het geven van fooi. In de Verenigde Staten is het geven van fooi haast verplicht, terwijl het in Scandinavische landen usance is om geen cent extra te lappen. Maar wanneer geef je wel en niet een fooitje?
Kom je vaak te laat? Dan ben je succesvoller
25/06/2018   Door Mirjam van den Broeke
Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.
Deze 9 apps maken je slimmer
25/06/2018   Door Stijn van Wonderen
Tja, want het ding in je zak heet niet voor niets een 'smartphone'.