Volg Gatsby

Meer seks kan leiden tot een beter geheugen


Verrek!

Elke dag doe je allerlei dingen die wetenschappelijk bewezen zijn je geheugen te verbeteren, ook al heb je dat misschien niet door. Koffie in de ochtend, midden op de dag sporten, zalm als avondeten, het werkt allemaal stimulerend voor je geheugen.

En nu is er volgens nieuw onderzoek nog een verrassende (en spannende) manier om je geheugen een boost te geven, namelijk door seks te hebben.

Ja, dat heb je goed gelezen: uit een onderzoek van de Archives of Sexual Behavior blijkt dat er een verband is tussen seks en een beter geheugen. Dit geldt vooral bij woordherkenning.

Uit dit specifieke onderzoek bleek dat vrouwen die regelmatig seks hadden een beter verbaal geheugen hebben dan hun minder 'drukke' tegenpartijen.

Bij het uitvoeren van het onderzoek werd er aan 78 vrouwen van tussen de 18 en 29 gevraagd een enquête in te vullen over hun seksuele gedrag en andere levensfactoren. Hierna moesten de dames willekeurige worden en foto's van gezichten onthouden.

Vervolgens moesten de deelnemers kijken naar een mix van nieuwe en oude foto's, om daarna de woorden en gezichten die ze al eerder hadden gezien er uit te pikken.

Het resultaat hiervan: de vrouwen die vaker seks hadden waren aanzienlijk beter is het herinneren van woorden die ze al eerder hadden gezien dan vrouwen die minder vaak seks hadden.

Er is geen verband gevonden tussen hoe vaak je seks hebt en het herinneren van gezichten. De reden hiervoor zou zij dat door seks er nieuwe hersencellen groeien in de hippocampus, een gebied in je hersenen dat gelinkt is aan je woorden-geheugen.

Het onderzoek keek alleen naar het kortetermijngeheugen. Maar onderzoeksauteur Jens Pruessner gelooft dat "de effecten op het langetermijngeheugen ongeveer hetzelfde zou moeten zijn."

En het wordt nog beter. Dokter Pruessner zegt namelijk dat seks ook kan helpen bij het verbeteren van andere cognitieve functies in de hippocampus, zoals ruimtelijke oriëntatie.

Dat mag dan wel allemaal zo zijn, maar dat betekent niet dat als je het bed induikt je ook een fotografisch geheugen eraan overhoudt. Het onderzoek heeft namelijk een aantal beperkingen. Er deden maar weinig mensen mee en het seksuele gedrag werd door de deelnemers zelf aangegeven, dus er moet meer onderzoek gedaan worden.

Maar toch, best goed nieuws.


TAGS

Gerelateerd
Alcohol verbetert je geheugen
27/02/2018   Door Caroline Westendorp
We eh, vergeten maar even die zwarte gaten van het afgelopen weekend.
Door vaker seks te hebben train je blijkbaar je geheugen
11/01/2018   Door Esquire
En als wetenschappers het zeggen, dan is het vast waar.
Zweten in de sauna is goed voor je geheugen
30/12/2017   Door Women's Health NL
Een mooi excuus om binnenkort weer een saunabezoekje in te plannen.
Chocolade eten maakt je slimmer, aldus dit onderzoek
30/11/2017   Door Redactie ELLE
Thank you science!
Meer seks kan leiden tot een beter geheugen
12/10/2017   Door Coen Timmer
Verrek!
Slecht geheugen? Dat heeft dit opmerkelijke voordeel
01/10/2017   Door Christine van Spankeren
Een minder goed geheugen hoeft niet per se slecht te zijn.
'Meer seks zorgt voor een beter geheugen'
19/09/2017   Door Coen Timmer
Waar wacht je nog op?