Volg Gatsby

Een verrassende manier om sneller in slaap te vallen


Als je alles al hebt geprobeerd, probeer dan dit.

Een nachtje plafonddienst? Is daar ooit iemand gelukkiger van geworden? Slaap heb je zo nodig in je leven. Het enige wat jij kunt denken als je niet kunt slapen is: ‘ik moet nú in slaap vallen’. Je ziet het alweer helemaal gebeuren dat je er de volgende dag bijloopt als een zombie en geen idee hebt waar jij je energie vandaan moet halen. Jouw werkplek verplaats je onder het koffiezetapparaat en alle voedingsmiddelen waarvan je weet dat ze je aan energie kunnen helpen sla je in. Liever val je sneller in slaap, dat maakt het allemaal een stuk makkelijker.

Makkelijker gezegd dan gedaan dat snel in slaap vallen. Weten wij ook wel. Toch zijn er trucs die beter werken dan schaapjes tellen. Zo laat de onderstaande video van University of Hertfortshire psycholoog Richard Wiseman een staaltje omgekeerde psychologie zien.

Omgekeerde psychologie kan de sleutel zijn als je er echt niet meer uitkomt. Denk totaal het tegenovergestelde en de mogelijkheden zijn weer eindeloos. Dat geldt ook voor slapen. Probeer het maar eens. Kun je geen slaap vatten? Denk dan eens 'ik mag niet in slaap vallen, ik mag niet in slaap vallen' in plaats van 'Moet. Nu. Slapen.' In de video wordt nog zo'n brok omgekeerde psychologie uitgelegd: houd je ogen open. Probeer wakker te blijven terwijl je niks doet. Je mag er niks bijpakken, geen telefoon, geen boek, geen laptop... laat zelfs je kat buiten beschouwing (moeilijk!). 
Onderzoekers van de University of Glasgow monitorden twee weken lang de slaap van twee verschillende groepen bestaande uit mensen die leden aan slapeloosheid. De deelnemers in de ene groep werd gevraagd om iets geks te doen: aan hen werd gevraagd om zo lang mogelijk wakker te blijven. Ze moesten in bed liggen met hun ogen open. Ze mochten wel knipperen, maar geen televisie kijken, computer gebruiken of bewegen. Dat wakker blijven bleek heel vermoeiend te zijn. De groep die hun ogen open hield, bleek sneller in slaap te vallen.

 

Niks doen is namelijk dodelijk saai en knettervermoeiend. Bingo, zei iemand daar 'vermoeiend'? Precies wat je nodig hebt op zo'n moment.
   
Een bepaalde gedachtegang kan je ook helpen bij het opstaan. Het enige wat je namelijk hoeft te doen is overeind komen. That’s it. Dat is vaak het moeilijkste van het hele opstaan. Denk eens na hoe moeilijk je in zo’n geval eigenlijk denkt over zoiets simpels. Binnen een seconde is het al gepiept. Kom op, je kunt het.

Via Womenshealthmag.nl

Meer Leven
Geld maakt misschien niet gelukkig, wel gespierd
28/06/2018   Door Redactie Men's Health
Dit zijn de fitste miljardairs ter wereld.
Hoe komt het dat je wel genoeg slaapt maar toch altijd moe bent?
28/06/2018   Door Lotte Terpstra
Het gaat blijkbaar allemaal om de kwaliteit van de slaap.
Bekijk deze adembenemende foto's van verlaten plekken
28/06/2018   Door Redactie ELLE
Dit is urban exploring op een hoger niveau.
Goed nieuws voor wijnlovers: in Amerika kun je nu op wijn safari
28/06/2018   Door Caroline Westendorp
Perfecte inspiratie voor als je bezig bent met het plannen van je zomervakantie.
Dit is de juiste manier om een wc-rol op te hangen volgens de wetenschap
28/06/2018   Door Christine van Spankeren
Dit beëindigt eindelijk de eeuwenlange discussie wat de ‘juiste’ manier is.
Waarom je beter gewoon kunt wandelen dan hardlopen
19/06/2018   Door Mr. Gatsby
Als je wat kilo's kwijt wil, hoef je echt niet de longen uit je lijf te lopen. Wandelen zou namelijk een stuk effectiever - en gezonder! - zijn dan hardlopen.
Verkouden? Neem een tatoeage
19/06/2018   Door Christine van Spankeren
Waar tattoos wel niet goed voor kunnen zijn.
Dit zijn de 10 grootste irritaties als je samenwoont
16/06/2018   Door Mirjam van den Broeke
Samenwonen is hartstikke gezellig, maar leidt ook wel eens tot irritaties. Dit zijn de 10 grootste ergenissen wanneer je je huis met iemand deelt.
Weet je nog dat meisje dat op haar 6e 'mooiste van de wereld was'? Zo ziet ze er nu uit
14/06/2018   Door Mr. Gatsby
Toen ze 6 jaar oud was werd ze uitgeroepen tot het mooiste kindje ter wereld. Maar hoe ziet Thylane Blondeau er 10 jaar later uit?