Volg Gatsby

Volgens de wetenschap is meer dan 40 uur per week werken zinloos


Het kan zelfs gevaarlijk voor je gezondheid zijn.

Eerder kwam het nieuws tot onze oren dat we van een 8-urige werkdag eigenlijk maar 3 uur écht werken (om precies te zijn: 2 uur en 53 minuten). De rest van de tijd spenderen we aan praten met collega's over ons wangedrag tijdens het afgelopen weekend, liters koffie drinken en stiekem door onze Facebook timelines scrollen. Want zeg nou zelf: hoe heb jij dit artikel gevonden?

Ben je een bikkelharde en mega-royale werknemer en besluit jij toch elk vrije avonduurtje aan werk te spenderen? Dan moet je nu écht kappen. Meer dan 40 uur per week werken schijnt namelijk zinloos te zijn. Of beter gezegd: het kan zelfs gevaarlijk zijn.

Averechts effect

Een veertig-urige werkweek zou volgens deze onderzoekers averechts voor de productiviteit werken. Uit een onderzoek gepubliceerd in de American Journal of Epidemiology bleek namelijk dat werknemers die meer dan 55 uren per week maakten, lager scoorden op vocabulaire en praktijktesten. De verklaring hiervoor is dat mensen zich slechts twintig minuten daadwerkelijk kunnen concentreren. En moet je je focussen op één taak? Wedden dat het je maar tien seconden volhoudt?! 

Maar het gaat nog veel verder dan dat. Lange werkdagen zouden op een bepaald punt voor gezondheidsklachten zorgen op vrijwel elk gebied in je leven: sociaal (dáág partner!), fysiek (geen tijd om te sporten en stress), mentaal (tunnelvisie) en emotioneel (emotioneel incapabele acties, ook niet fijn). Dus bedenk je eens: hoeveel is die extra inspanning écht waard? 

Hogere kans op hart- en vaatziekten

Om verder te gaan op het fysieke vlak, uit een studie onder ruim 600.000 werknemers in Europa en de Verenigde Staten blijkt zelfs dat personen die meer dan veertig uur per week werken 10% meer kans hebben op hart- en vaatziekten. Dit zou volgens de wetenschappers niet alleen komen door het slaaptekort dat je over langere periode opbouwt, maar ook de stress van de werkdruk.

Dus was je van plan deze week wat later naar huis te gaan? Doe maar niet. Jij en je baas zullen er op de lange termijn meer profijt van hebben. 


Meer Zaken
Dit eten 8 van de fitste vrouwen ter wereld iedere dag
19/06/2018

Inspiratie nodig voor een gezond eetpatroon? Of wil je ook sterker worden? Dan komen deze tips goed van pas.

De Amsterdamse huizenmarkt is officieel GEK. Check dit verkoopfilmpje voor een grachtenpand van 2,75 miljoen
14/06/2018   Door Redactie Quote
Ja, ja, het is wat met die Amsterdamse vastgoedgekte hè? Kelders en zolders van 25 m2 die voor twee ton verkocht worden, half Londen dat deze kant op komt en nu een makelaar die een semi-erotisch filmpje gebruikt om een grachtenpand te slijten.
Dit 20-jarige paardenmeisje is officieel ’s werelds jongste miljardair
14/06/2018   Door Stijn van Wonderen
De wereld heeft er sinds kort een nieuwe titelhouder van jongste miljardair ter wereld bij. Na haar zus, die in Amsterdam studeert en vorig jaar een belang van 42% in haar vaders multinational kreeg, mag nu ook de 20-jarige Alexandra Andresen zich bij de negennullenclub rekenen.
Volgens de wetenschap is meer dan 40 uur per week werken zinloos
12/06/2018   Door Caroline Westendorp
Het kan zelfs gevaarlijk voor je gezondheid zijn.
7 grote autotrends die we de komende jaren gaan terugzien
12/06/2018   Door Mr. Gatsby
Onlangs bezochten we de motorshow in Genève, het grootste auto-evenement op aarde. En aldaar kwamen de moderne koetsenbouwers met een aantal innovatieve, kekke features die we binnenkort in de auto’s van de toekomst gaan terugzien.
Mannen met dochters maken betere zakelijke beslissingen
03/06/2018   Door Emma Baty & Mirjam van den Broeke
En er zijn meer dingen waar ze beter in zijn, zo blijkt uit onderzoek.
Je kunt je kont afvegen met Donald Trump
02/06/2018   Door Mirjam van den Broeke
Een Mexicaanse zakenman neemt op hilarische wijze wraak.
Je kunt nu checken hoeveel geld jouw Instagram-account waard is
02/06/2018   Door Redactie Harper's Bazaar
En je hoeft niet eens #instafamous te zijn.
Dit zijn de 5 rijkste BN-ers onder de veertig
29/05/2018   Door Henk Willem Smits
En ze zijn allemaal dj of model.